Razočarani Prijedlogom zakona
159

Penzionisani demineri pozivaju političare u minsko polje

Piše: J. Hadžiahmetović
Penzionisani pripadnici OS BiH na protestima ispred zgrade Vlade FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Penzionisani pripadnici OS BiH na protestima ispred zgrade Vlade FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Penzionisani demineri Oružanih snaga BiH, njih 132, nezadovoljni su Prijedlogom zakona o povoljnijem penzionisanju koji usvojen na Vladi Federacije BiH.

Nakon što su 2010. godine penzionisani na državnom nivou a onda njihova prava spuštena na nivoe entiteta, bivši pripadnici Oružanih snaga BiH nezadovoljni su Prijedlogom zakona koji će se uskoro naći u parlamentarnoj proceduri i čije je usvajanje sve izvjesnije.

Naime, po tom Prijedlogu zakona, penzionisani demineri ostat će bez 75 posto sredstava koja su im zagarantovana prvobitnim zakonom donesenim na državnom nivou.

"Nakon četverogišnjeg rata, mi smo 12 godina radili u minskom polju. Novim Prijedlogom zakona nama se primanja umanjuju za dvije trećine. S obzirom na uplatu doprinosa koje smo mi imali, odnosno duplo više u odnosu na ostale kategorije, oni su nas u novom Prijedlogu zakona sve izjednačili", kaže Zlatan Strašević, penzionisani deminer za portal Klix.ba.

Zbog toga najavljuju radikalne mjere s ciljem zaštite onoga što su, kako kažu, itekako zaradili.

"Dobro znate šta smo mi uradili za ovu državu po pitanju spašavanja života, čišćenja minskih polja, poljoprivrednih dobara... Nema segmenta društva kojem mi nismo dali ogroman doprinos. Prema tome, podnijeli smo resornom ministru Zukanu Helezu peticiju da shvati naš problem i da ga pokuša riješiti. Helez je kazao kako su naši zahtjevi potpuno opravdani i da će to prenijeti na sjednici Vlade FBiH. Međutim, premijer FBiH Nermin Nikšić nije htio da o tome razgovara", kazao nam je Strašević.

Zbog toga će, tvrdi naš sagovornik, otići u minsko polje te pozvati političare u našoj zemlji kakao bi, kaže, osjetili bar dio onoga što su oni radili proteklih 12 godina.

"Želimo im reći da smo spremni za sve moguće opcije i da svoja prava tražimo na ovako radikalan način", pojašnjava Strašević.

Saudin Šeketa, također penzionisani deminer, potvrdio je da će on i njegove kolege u minsko polje ući bez ikakve zaštitne opreme.

"Pozivamo političare da sa nama obiđu mjesta koja smo mi deminirali i da vide koji smo posao u proteklih 12 godina uradili", kaže Šeketa.