Nakon odluke PIO/MIO
0

Penzioneri vojni osiguranici ogorčeni

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Udruženje penzionera vojnih osiguranika u Federaciji BiH ocijenilo je danas nezakonitom odluku Upravnog odbora Federalnog zavoda PIO/MIO da se tzv. beneficirane penzije za juli smanjuju za 10 posto, smatrajući da je Upravni odbor postupio suprotno odredbama člana 3. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju FBiH.

-Upravni odbor FZ PIO/MIO nije imao pravo vršiti diskriminaciju pojedinih kategorija, jer njihov zadatak je samo da podijele pristigla sredstva svim penzionerima, a ne da pojedine kategorije oni izdvajaju, stav je Udruženja.

Udruženje penzionera vojnih osiguranika u FBiH upozorava da će, ukoliko se ova odluka provede u djelo, podnijeti krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu protiv svih članova Upravog odbora FZ PIO/MIO, zbog prekoračenja svojih ovlaštenja i donošenja nezakonite odluke.

Najavljuje i da će sugerirati svojim članovima i ostaloj populaciji penzionera vojnih osiguranika (oko 18.000), na koje se "ova sramna odluka odnosi", da podnesu parničnu tužbu protiv FZ PIO/MIO.

Također, Udruženje upozorava Vladu FBiH da će se odlučno suprotstaviti smanjenju penzija vojnim osiguranicima, jer je to, kako ocjenjuje, nezakonito, uz podsjećanje da je Vlada bila dužna donijeti i ostala potrebna zakonska rješenja u ovoj oblasti, što nije učinila.

-Nećemo pristati na smanjenje penzija penzionerima vojnim osiguranicima sve dok Vlada FBiH i FZ PIO/MIO ne učine drastične rezove u svojim kućama, poručuju iz ovog udruženja.

Tvrde kako Vlada FBiH i FZ PIO/MIO godinama krše član 126. Zakona o PIO/MIO, na osnovu koga se već 13 godina uplaćuju sredstva za penziono i invalidsko osiguranje vojnih osiguranika, koja iznose nekoliko stotina miliona maraka, a koja su nezakonito podijeljena svima penzionerima isplatom dugujućih penzija.

Ta sredstva se, kako navode, koja se i sada uplaćuju u fond MIO/PIO za vojne osiguranike uopće ne spominju. Ovo je još jedan argument za pokretanje krivične prijave protiv članova Vlade FBiH i Upravnog odbora FZ PIO/MIO, dodaju u Udruženju.

Također, tvrde da u posljednje vrijeme Upravni odbor FZ PIO/MIO i pojedini članovi Vlade FBiH vode "medijsku harangu" protiv penzionera vojnih osiguranika s ciljem da se u javnosti ova kategorija predstavi kao “paraziti države”, odnosno da su za stanje u Federalnom zavodu PIO/MIO isključivo krive ove kategorije penzionera.

Udruženje penzionera vojnih osiguranika u FBiH odlučno odbacuje sve ove, kako navodi, iskonstruisane i neutemeljene napade i podmetanja.

Objašnjavaju da pojam “beneficirane penzije” ne postoji ni u jednom Zakonu u FBiH, ni bilo kom drugom propisu. To su penzije koje su zasnovane na Zakonu i ostalim zakonskim propisima, te se imaju zvati onako kako ih zakon tretira.

-Taj pojam je izmišljen od FZ PIO/MIO da bi se lakše manipulisalo javnošću i da bi se na lakši način “iskamčila” finansijaka sredstva od Vlade FBiH, koja se dobijaju paušalno, bez ikakvog pokrića više od 13 godina u istom mjesečnom iznosu, bez obzira što se broj lica za koja se dotira grant Vlade u svakom mjesecu smanjuje, navode u Udruženju.

Također, dodaju kako prosječna tzv. beneficirana penzija iznosi jedva 500 KM, te da to ustvari nije nikakva “beneficirana penzija”.

U Udruženju zaključuju da će se, ako Vlada FBiH i Upravni odbor FZ PIO/MIO budu ignorisali njihovo upozorenje i provedu odluku o smanjenju penzija samo kategoriji penzionera vojnih osiguranika, boriti i ostalim dozvoljenim sredstvima, kao što su protesti ili zahtjevi za ostavku Vlade FBiH i Upravnog odbora FZ PIO/MIO.