BiH
0

Penzioneri spremni i na proteste

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Savez udruženja penzionera u Federaciji BiH tražiće od federalne Vlade da ne usvoji odluku o povećanju stope doprinosa za zdravstveno osiguranje koja se plaća iz penzija, a u protivnom penzioneri su spremni i na proteste, rekao je predsjednik ovog saveza Omer Omerefendić.

On je podsjetio da je na sjednici Vlade FBiH u četvrtak, 4. juna, raspravljano o povećanju stope doprinosa za zdravstveno osiguranje sa 1,2 na pet odsto, a da je usvajanje ostavljeno za iduću sjednicu.

Omerefendić je za sutrašnje izdanje "Nezavisnih novina" rekao da bi ovo bilo katastrofalno za penzionere, posebno nakon ranije odluke o subvencionisanju zdravstvenih pregleda samo za penzionere sa najnižom penzijom.

On je dodao da će Savez od Vlade FBiH tražiti da izmijeni tu odluku o subvencioniranju i njom obuhvati penzionere sa primanjima do 400 KM.

"Vlada je na mala vrata donijela ovu odluku u aprilu i njom se uvode subvencije do 150 KM po pregledu, ali samo za one sa najnižom penzijom od 296 KM. Ima 70.000 penzionera koji primaju od 296 do 396 KM i nalaze se u zoni ekstremnog siromaštva. Ostaće bez zdravstvene zaštite jer im ostaje samo tri do četiri KM kad plate komunalije i ostalo", naglasio je Omerefendić.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i potpredsjednik Vlade FBiH rekao je da je povećanje stope doprinosa na pet odsto bilo na dnevnom redu Vlade, te da je zauzet jedinstven stav "da se odloži primjena dok se za to ne steknu uslovi", i potvrdio da odluka nije donesena.

Adem Borić, direktor Zavoda PIO FBiH istakao je da bi donošenje ove odluke bilo udar na Zavod, te da bi izdvajanje za zdravstveno osiguranje nakon povećanja stope doprinosa na pet odsto godišnje bilo za 60 miliona KM veće.
Zamjenik direktora Zavoda PIO FBiH Ivan Rogić naglasio je da ova kategorija ne treba da snosi participaciju, ni stopu doprinosa za zdravstvo jer su to plaćali 40 godina.