BiH
0

Penzioneri smatraju da je poskupljenje osnovnih namirnica nedopustivo

FENA
Poskupljenja osnovnih životnih namirnica u BiH, koja nisu zaobišla ni Unsko-sanski kanton, penzionere će dovesti na rub egzistencije, istaknuto je na danas u Bihaću održanoj pres-konferenciji općinskog Udruženja i Stranke penzionera-umirovljenika.

Novinarima su izneseni poražavajući podaci o ovoj najugroženijoj populaciji stanovništva, te je izraženo negodovanje i zabrinutost zbog poskupljenja. Prema procjenama, broj penzionera na području općine Bihać, koji žive ispod ili na granici siromaštva je dostigao 70 procenata.

Više od 70 posto penzionera, sa jednim članom porodice, dnevno živi sa dvije konvertibilne marke, kazao je predsjednik Udruženja penzionera-umirovljenika općine Bihać Ahmet Iftić, naglašavajući da ukoliko se sa ovakvom praksom nastavi, protesti će biti neizbježni.

Penzioneri su danas uputili poziv svim relevantnim društveno-političkim faktorima da spriječe pokušaje divljanja cijena, te da se donesu adekvatne mjere za ublažavanje daljeg pada standarda socijalno ugroženih kategorija stanovništva.