BiH
0

Penzioneri prijete protestima ako ne dođe do povećanja aprilskih penzija

FENA
Predstavnici Saveza penzionera u Federaciji BiH i Udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH danas su na sastanku zaključili da će u maju izaći na javne proteste ukoliko ne dođe do povećanja aprilskih penzija.

Zajednički sastanak organiziran je povodom teškog materijalnog stanja svih kategorija penzionera u FBiH.

"Od Vlade FBiH se traži da izmiri dug prema PIO u iznosu od 180 miliona maraka, koji bi bio dovoljan za povećanja penzija, te da Vlada FBiH osigura i uplati na vrijeme sredstva za isplatu penzija pod povoljnijim uvjetima", saopćeno je Udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH.

Također, zajedničkim zaključkom se traži od nove vlasti FBiH da se pristupi reformi penzionog sistema u FBiH i da u Upravni odbor uđu predstavnici penzionera.

"Tražimo da novoformirana vlast preispita odluku ranije vlasti o premještanju sjedišta PIO u Mostar. Naime, od 360.000 penzionera u FBiH, u Sarajevu gravitira 320.000 penzionera i postoji kompletna infrastruktura PIO", saopćeno je iz Udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Saveza penzionera u FBiH Omer Omerefendić i Rapa Mehmedalija i predstavnici Udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH Ismet Harbinja, Enver Maslak i Esad Mahmudirović.