BiH
8

Penzioneri prijete izlaskom na ulice

SRNA
Penzioneri iz Federacije BiH zaprijetili su da će blokirati faderalni Parlament ukoliko u parlamentarnu proceduru na usvajanje dođe Prijedlog zakona o novim prijevremenim penzijama, jer bi to značilo smanjenje penzija sadašnjim korisnicima, piše "Oslobođenje".

I direktor Federalnog Zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić upozorava da uvođenje u pravo novih prijevremenih penzija znači destrukciju penzijskog sistema FBiH.

Krnjić je negativno iznenađen što se u Parlamentu Federacije našao dovoljan broj poslanika da podrže nacrt dopuna Zakona o PIO kojim se predviđa prijevremeno penzionisanje pripadnika Armije BiH, HVO i policije koji su u ratu proveli najmanje dvije godine i imaju najmanje 35 godina radnog staža, bez obzira na starost.

"Svako uvođenje novih kategorija u pravo automatski je opterećenje koje postojeći prihodi od doprinosa ne mogu izdržati", naglasio je Krnjić.

Prema njegovim riječima, pare za nove korisnike mogu se obezbijediti samo iz džepova sadašnjih penzionera, odnosno smanjenjem penzija.

Nacrt zakona o novim prijevremenim penzijama predložio je poslanik SDA u Federalnom parlamentu Ibrahim Nadarević.