BiH
0

Penzioneri podržavaju privatne zdravstvene fondove

FENA
Udruženje penzionera u BiH smatra da se penzioneri u BiH u pogledu zdravstene zaštite ne mogu oslanjati samo na javne ustanove te ističu neophodnost postojanja privatnih fondova.

"Privatni zdravstveni fond bi bio idealno rješenje jer bismo dio naših penzija, barem za liječenje konkretnih oboljenja, mogli usmjeriti u privatni fond i tako dobijati bržu i bolju zdravstvenu zaštitu", navodi se u saopćenju Udruženja.

Oni naglašavaju da to podrazumijeva i usklađivanje cijena s mogućnostima penzionera i uopće građana koja imaju prosječna primanja. "Mada na prvi pogled izgleda teško ostvarivo mišljenja smo da, uz razumijevanje Asocijacije ljekara u privatnoj praksi, možemo pronaći zajednički jezik i postići dogovor na zadovoljstvo obje strane", navode penzioneri.

Napominju da je takva praksa na Zapadu gdje korisnici godišnje mogu odrediti u šta će usmjeriti svoja sredstva, naprimjer za zubnu protetiku, operaciju očiju ili konstantno liječenje hronične bolesti.

U Udruženju smatraju da je istu stvar potrebno uraditi i s penzionim fondom, odnosno formirati privatni penzioni fond na nivou BiH za što je potrebno načiniti cjelokupnu reviziju penzionog sistema u BiH.