Ček od penzije, fotografija i pet KM
0

Penzioneri po dva sata čekaju u redu za nove iskaznice GRAS-a

Piše: N. Jamaković
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Najmanje dva sata sarajevski penzioneri čekaju u redu kako bi predali zahtjev za novu iskaznicu, o čemu je svjedočio veliki red na GRAS-ovom punktu Ćumurija u četvrtak.

Kako je GRAS ranije najavio, danas je počela zamjena penzionerskih iskaznica i prodaja novih penzionerskih kupona za javni gradski prijevoz, za penzionere čija je penzija veća od 311 KM. Kako bi dobili novu iskaznicu penzioneri na GRAS-ov punkt trebaju doći sa kopijom čeka decembarske penzije, odnosno novembarske, ukoliko dobijaju penziju iz nekog drugog fonda, a ne iz PIO FBiH ili RS. Uz to, za novu iskaznicu penzioneri trebaju uplatiti i pet KM "za troškove izrade iskaznice". Nakon što dobiju novu iskaznicu obavezni su zamijeniti decembarske kupone i uzeti nove do 18. januara.

"Penzioneri čija je penzija 311-400 KM nove iskaznice i kupone mogu dobiti na prodajnim mjestima: Ćumurija, Otoka, Alipašin Most, Vogošća, Dobrinja, Ilidža i Hadžići. Oni čija je penzija 411-500 KM kupon i iskaznicu mogu dobiti na Latinskoj Ćupriji, Alipašinom Mostu, Nedžarićima, Ilidži, Otoci, Dobrinji, u Hadžićima i Vogošći, dok penzioneri, čija je penzija iznad 501 KM kupon i iskaznicu mogu podići na Ćumuriji, Alipašinom Mostu, Ilidži, Otoci, Dobrinji i u Vogošći. Prodajna mjesta rade od sedam do 14:30 sati, dok će u subotu raditi od osam do 13:30", pojasnila je Jasna Džolota-Džafo iz Službe za odnose s javnošću GRAS-a.

Problem je, kako je potvrdila naša sagovornica, što je većina penzionera svoju obavezu da zamijene iskaznicu odlučila ispuniti već prvog dana, tako da su na punktovima, a posebno na Ćumuriji, stvorene gužve. U razgovoru s penzionerima koji su došli na Ćumuriju saznali smo da u redu čekaju po dva sata pa i više.

"Danas sam predao zahtjev za novu iskaznicu, a opet sutra moram doći kako bih je podigao. Čekao sam u redu dva sata, gužve su velike. Vjerovatno će i sutra biti isto, ali šta ćemo", rekao nam je penzioner iz Vogošće koji je zahtjev predao na prodajnom mjestu Ćumurija.

Osim što moraju uplatiti pet KM za novu iskaznicu, penzioneri trebaju platiti i nove kupone. Cijene kupona zavise od visine penzije i za jedan mjesec iznose:

  • 4 KM za penzije 311 - 350 KM
  • 6 KM za penzije 351 - 400 KM
  • 7 KM za penzije 401 - 450 KM
  • 8 KM za penzije 451 - 500 KM
  • 9 KM za penzije 501 - 550 KM
  • 10 KM za penzije 551 - 600 KM
  • 14 KM za penzije veće od 600 KM