BiH
0

Penzioneri očekuju od novog saziva Vlade FBiH konkretne poteze

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Penzioneri Federacije BiH smatraju da ove godine treba na jedan "pravičniji način" uraditi reformu penzionog sistema da bi se izvršila preraspodjela bruto domaćeg proizvoda i odnos između prosječne penzije i prosječne plaće pomjerio sa 41 prema 55 ili 60 posto te da penzije koje su pokrivene radnim stažom i uplaćenim doprinosima treba izdvojiti i finansirati iz dopriniosa, dok bi one beneficirane trebala finansirati Vlada.

Predsjednik Izvršnog odobora Saveza udruženja penzionera u FBiH Omer Omerefendić danas je na godišnjoj izvještajnoj sjednici Skupštine Saveza kazao da je zbog vrlo teškog materijalnog položaja i neadekvatne zdravstvene zaštite smrtnost penzionera u nekim sredinama povećana s dva čak na devet posto.

"U FBiH ima 370.545 penzionera, a više od 200.000 prima penziju ispod 300 KM, što znači da žive u zoni ekstremnog siromaštva. Mi smo poduzeli sve mjere i u razgovorima smo s Federalnim zavodom PiO , Vladom i s resornim ministrima da se to stanje poboljša. Očekujemo da će Vlada sutra donijeti odluku o povećanju penzija za pet posto i zbog toga smo odlučili da ne izlazimo na proteste u maju", kazao je Omerefendić.

Na sjednici je, također, istaknuto da protesti nisu isključeni ukoliko ne budu ispunjeni i ostali zahtjevi penzionera koji se odnose na zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Ismet Dizdarević, predsjedavajući Skupštine Saveza udruženja penzionera ZDK-a, istaknuo je da očekuje od novog saziva Vlade FBiH da će povući konkretne poteze koji će poboljšati položaj penzionera u FBiH, dodavši da je povišica od pet posto koja treba uslijediti zasad ipak sitnica.

"Mi nismo zadovoljni tim povećanjem iz razloga što Vlada iz prethodnih godina ima dugove prema penzionerima, a to je sitnica ako se uzme u obzir i svakodnevna poskupljenja životnih namirnica", kazao je Dizdarević.

Danas je ocijenjno da Vlada FBiH i Savez udruženja penzionera moraju imati partnerski odnos i dobar socijalni dijalog o pitanjima koja neposredno interesiraju penzionere jer se materijalni i socijalni položaj penzionera sve više pogoršava.