Postoje određeni problemi
0

Pendeš: Naći konačno rješenje za penzionisane pripadnike OS BiH

SRNA
Marina Pendeš
Marina Pendeš
Zamjenik ministra odbrane BiH Marina Pendeš izjavila je danas u Sarajevu da vjeruje da će konačno biti pronađeno rješenje za prijevremeno penzionisane pripadnike Oružanih snaga /OS/ BiH, koji su za sutra najavili proteste upozorenja ispred zgrade zajedničkih institucija BiH.

"Mora biti pronađeno rješenje za te ljude ili da onaj ko je pokrenuo inicijativu za usvajanje zakona povuče taj zakon", rekla je Pendešova na konferenciji za novinare, povodom 1. decembra - Dana OS BiH i dodala da je zakon o prijevremenom penzionisanju pripadnika OS usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH i da do sada nije proveden.

Prema njenim riječima,   jasno je  definisano da zakon  povlači   određene finansijske konsekvence i "zna se šta to znači kad su u pitanju penzijski fondovi Republike Srpske i Federacije BiH". 

"Tu postoje određeni problemi, jer ne postoje ista zakonska rješenja o prijevremenom penzionisanju u RS i FBiH",  istakla je Pendešova.   

Ona je naglasila da je Ministarstvo odbrane BiH uradilo sve što je u njegovoj ingerenciji i što mu zakon dozvoljava kad je riječ o popisu tih ljudi, razgovora sa njima  i preporuke u koordinaciji sa Vijećem ministara BiH.