BiH
0

Pendeš: Intenziviran proces knjiženja vojne imovine

FENA
Marina Pendeš (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Marina Pendeš (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš izjavila je da su u posljednje vrijeme intenzivirane aktivnosti u sklopu rješavanja pitanja knjiženja vojne imovine, a što je uvjet za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (Membership Action Plan - MAP).

"Nakon određenog razdoblja stagnacije o ovome pitanju sa zadovoljstvom mogu reći da smo u značajnoj mjeri posljednjih mjeseci ovaj proces intenzivirali, te do sada, u suradnji s Pravobraniteljstvom i NATO-om u BiH, na BiH uknjižili 23 perspektivne vojne lokacije od ukupnih 63", kazala je ministrica Pendeš povodom Dana Oružanih snaga BiH (OSBiH) i 10. godišnjice njihovog ustroja.

Komentirajući upit u vezi s dinamikom i razvojem situacije na tom planu, podsjetila je da se radi o obavezi Bosne i Hercegovine koja datira iz 2010. godine (NATO-summit u Talinnu), precizirajući da se u procesu knjiženja, u raznim postupcima nalazi još značajan broj lokacija za koje se očekuje pozitivan rezultat.

"S obzirom na to da je za određni broj lokacija neriješen imovinskopravni status s aspekta pitanja vlasništva ili je potrebno izvršiti tzv. 'cijepanje lokacije' potrebno je znatno više vremena da se ovaj proces okonča na pozitivan način. Važno je spomenuti pozitivne signale iz NATO-a kada je u pitanju napredak koji smo postigli", pojašnjava Pendeš.

Istodobno, ističe da Ministarstvo odbrane BiH (MOBiH) ostaje i dalje čvrsto opredijeljeno za nastavak knjiženja perspektivnih vojnih lokacija, čime stvara bitne pretpostavke za aktiviranje MAP-a.

Kada se radi o težišnim aktivnostima MO i OSBiH koje su obilježile 2015. godinu, ministrica odbrane BiH navodi da je mnogo aktivnosti koje su obilježile angažman MO i OSBiH tokom protekle godine, izdvajajući neke od najznačajnijih.

"Svakako su u fokusu našeg djelovanja tokom godine bile aktivnosti koji se vežu za aktiviranje MAP-a za BiH, kao dio cjelokupne suradnje s NATO-om, ali i one aktivnosti koje su služile kao pomoć civilnim strukturama, bilo da je riječ o pomoći u slučajevima prirodnih i drugih nesreća, ili podršci u organiziranju raznih događaja", kazala je.

Nadalje, podsjeća da su OSBiH tokom 2015. godine učinile značajan iskorak i u deminiranju, rješavanju viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava (MES) te nastavile davati doprinos izgradnji trajnog mira širom svijeta, sudjelovanjem u operacijama podške miru u Afganistanu, Maliju i Kongu.

"Radi izgradnje profesionalnih i funkcionalnih OSBiH vodili smo brigu i o podmlađivanju kadrova, školovanju i obuci naših pripadnika kako bismo u vremenu pred nama dobili nove, obučene lidere koji će biti spremni suočiti se sa svim izazovima koji ih čekaju u nastavku karijere", naglašava Pendeš.

Iznimno je zadovoljna angažmanom pripadnika OSBiH u mirovnim misijama i međunarodnim vojnim vježbama te postignućima na planu civilno-vojne suradnje.

"Mi u BiH smo prije nekoliko mjeseci obilježili 15 godina sudjelovanja u mirovnim operacijama, a tokom tih 15 godina u operacijama podrške miru sudjelovalo je više od 1.000 vojnih osoba, od kojih i 34 djevojke. Smatram kako se ovom činjenicom, uzevši još u obzir pohvale koje naši pripadnici dobivaju za svoje sudjelovanje u mirovnim operacijama, trebamo ponositi, jer smo od države koja je primala međunarodnu pomoć došli u poziciju da naše OS sudjeluju u izgradnji svjetskog mira i globalne stabilnosti", pojašnjava Pendeš.

S posebnim uvažavanjem, ali i zadovoljstvom gleda na postignuća na polju civilno-vojne suradnje, prisjećajući se angažmana pripadnika OSBiH tokom prošlogodišnjih poplava u BiH, koji su vlastitim doprinosom spasili brojne porodice od najgorih scenarija, ali i mnoštvo objekata kojima su prijetile poplave i klizišta.