BiH
39

PEN Centar: Zašto BiH nije glasala u UN-u protiv nacizma

Piše: E. F.
Odbor Generalne skupštine UN-a, Foto: Arhiv/Klix.ba
Odbor Generalne skupštine UN-a, Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnik Bosne i Hercegovine izjasnio se kao "uzdržan" prilikom glasanja 21. novembra ove godine u Odboru Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku na glasanju povodom nacrta rezolucije kojom se cijeli svijet poziva na borbu protiv veličanja nacizma, neonacizma i svih oblika rasne diskriminacije, ksenofobije i netolerancije.

Pomenutom se rezolucijom izražava i zabrinutost zbog širenja različitih ekstremističkih političkih stavova, pokreta i skupina u mnogim dijelovima svijeta. Nacrt rezolucije usvojen je glasovima 115 država, a 55 članica UN-a izjasnilo se kao“uzdržane”, među kojima i BiH, a tri su delegacije glasale protiv.

Povodom ovakvog izjašnjavanja delegacije Bosne i Hercegovine, PEN Centar u BiH javno je izrazio duboko neslaganje i iskazati protest.

"Smatramo da se takvim “(ne)stavom” ignorišu temeljni principi, našega državnog i društvenog ustrojstva, zbog čega su naši građani ne tako davno već platili visoku cijenu, i svi elementarni civilizacijski principi na kojima počiva sama suština evropske kulture", saopćeno je iz PEN Centra.

Smatraju, kako kažu, da je ovaj čin bosanskohercegovačkih političkih institucija, napose naših predstavnika u UN-u, suprotan temeljnim interesima građana i države BiH.