BiH
0

PEN Centar BiH zahtjeva reakciju na zbivanja u Gazi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Upravni odbor PEN Centra BiH uputio je dopis Međunarodnoj PEN organizaciji i predsjedniku Mirovnog komiteta ove organizacije Edavardu Kovaču povodom zbivanja u Gazi.

Upravni odbor PEN Centra Bosne i Hercegovine, užasnut stradanjima civila u pojasu Gaze, zahtijeva od Mirovnog komiteta i Međunarodne PEN organizacije u Londonu da promptno reagiraju kod Vijeća sigurnosti UN-a. Budući da smo kao centar formirani i razvijali se kao organizacija u uvjetima rata u Bosni i Hercegovini, iz vlastitog iskustva znamo da rat ne donosi ništa osim patnje i stradanja civila i da nije nikakvo rješenje ni za jedan konflikt na svijetu. Zato molimo svjetske sile, koje imaju utjecaj na politička kretanja u svijetu, da iskoriste sva sredstva kako bi se zaustavio rat u Gazi.

Mi znamo da nema rata u kojoj jedna strana pobjeđuje - sve su strane na gubitku, a u rješavanju konflikata postoje samo dogovor i kompromis, koji će spasiti živote nedužnih civila.

Molimo Kovača da prenese našu poruku Mirovnom komitetu i Međunarodnoj P.E.N. Organizaciji i zahtijeva hitnu reakciju u pravcu mirovnog rješenja", navodi se u apelu koji potpisuju predsjednik PEN Centra BiH Ugo Vlaisavljević i generalni sekretar Ferida Duraković.