BiH
0

Peljto podnio neopozivu ostavku na funkciju direktora Hidrogradnje

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Direktor Hidrogradnje d.d. Sarajevo Džemaludin Peljto danas je pismeno podnio neopozivu ostavku na funkciju direktora privrednog društva Hidrogradnja d.d. Sarajevo.

U ostavci se navodi da je zajedno sa ostalim članovima Uprave radeći u vrlo teškim uslovima, funkciju direktora obavljao stručno, savjesno i korektno, poštujući važeće propise i akte Društva. Rezultat rada dosadašnje Uprave tog privrednog društva je pozitivan poslovni rezultat u 2012. godini, prvi put nakon tri godine, saopćeno je iz Uprave Hidrogradnje.

U ostavci se također navodi da je za vrijeme trajanja njegovog mandata riješena naplata potraživanja od Jubmes banke Beograd iz čijih sredstava su izmirene sve zaostale plaće radnicima (između 15 i 17 plaća), te izmirene obaveze prema PIO za sve radnike koji su bili stekli uslove za penzionisanje, u iznosu od 5.985.534 KM, te je na taj način broj uposlenih smanjen za 216 .

Od prodaje poslovne zgrade Direkcije bilo je planirano da se sredstva usmjere za uplatu doprinosa za sve radnike Hidrogradnje d.d. Sarajevo.

Hidrogradnja danas ima ugovorenog posla u vrijednosti od 10 miliona KM, plus prihod od prodaje proizvoda iz stabilnih pogona (cca 5 miliona KM), i za očekivati je bilo ugovaranje novih poslova u vrijednosti od cca 8 miliona KM. Dosadašnja Uprava je preduzela sve aktivnosti kako bi se u što skorije vrijeme Hidrogradnja ponovo aktivirala i na tržište Libije.

U ostavci se dalje navodi da je do sedmog mjeseca ove godine vršena redovna isplata plaća radnicima.

Kada je Sindikat 30.09.2013. godine započeo štrajk, u ostavci ističe da je postupio u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o štrajku, tražeći pred nadležnim sudom da se utvrdi legalnost štrajka. Presudom Općinskog suda u Sarajevu štrajk proglašen nezakonitim.

Međutim, pored svega, iako je htio da ispoštuje odluku suda i važećih akata, donio je Odluku o prestanku ugovora o radu zbog teže povrede radnih obaveza za 33 radnika, a u javnosti su poduzete radnje predstavljene kao njegova samovolja i kršenje zakona.

Sporazumom postignutim dana 21.10.2013. godine između Premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića i ministra energije, rudarstva i industrije Erdala Trhulja sa Ismetom Bajramovićem, predsjednikom Saveza samostalnih sindikata BiH, Redžepom Tufekčićem, predsjednikom Sindikata i Selimom Salamovićem, predsjednikom Štrajkačkog odbora Hidrogradnje d.d. Sarajevo, Uprava i Nadzorni odbor ovog privrednog društva izgubili su povjerenje većinskog vlasnika državnog kapitala.

"Imajući u vidu sve naprijed navedeno, te njegovo opredjeljenje da ispoštuje sve zakone, nije naišao na podršku resornog ministra, odnosno većinskog vlasnika državnog kapitala Hidrogradnje d.d. Sarajevo. Iz tog razlga podnosi neopozivu ostavku, jer želi da ostane legalista i da poštuje nezavisnost pravosuđa", kaže se u saopćenju Uprave Hidrogradnje.