BiH
0

Više od 700 studenata u Studentskom domu na Bjelavama ostalo bez vode

Piše: J. Hadžiahmetović
Studentski dom Bjelave
Studentski dom Bjelave
Zbog nagomilanih dugovanja, danas je u poslijepodnevnim satima Studentskom domu Bjelave, u kojem živi 730 studenata, isključena voda.

Studentski centar preduzeću Vodovod i Kanalizacija duguje više od 70.000 maraka za vodu, koje, kako nam je kazao direktor Studentskog centra u Sarajevu Emir Kadrić, ne mogu isplatiti.

"Opet smo u situaciji da nemamo novca ni za osnovne stvari. Osim za vodu, dugujemo za plin i struju. S druge strane, ja razumijem da iz Vodovoda i Kanalizacije traže uplate, jer i oni imaju dugovanja za struju. To je začarani krug. Bojim se da će se desiti da nećemo moći studentima pružiti osnovnu uslugu" kazao je Kadrić za portal Klix.ba.

Naš sagovornik kaže kako u posljednjih šest mjeseci osnivač - Vlada Kantona Sarajevo jedina uplatila novac na njihov račun, a da ostali kantoni, čiji studenti borave u sarajevskim studentskim domovima, ne uplaćuju svoj dio participacije. Potraživanja Studentskog centra iznose blizu dva miliona maraka.

"Ovo je strašno i više se ne može podnijeti. Čini mi se da ovi problemi više nikoga ne tangiraju. Prema svim kantonima smo poslali molbe, apele, vapaje i ne znam šta da nam uplate dugovanja. Svi su se oglušili. Najveći dužnik je Srednjobosanski kanton", pojašnjava Kadrić.

On dodaje da je zamolio direktoricu Vodovoda i Kanalizacije Muameru Srnu da uključi vodu, jer će, kako je kazao, uplatiti nekoliko hiljada sutra ujutro.

Osim za vodu, Studentski centar duguje blizu 250 hiljada KM za plin i blizu 120 hiljada KM za struju.