BiH
0

Pekez i ostali: Sa djecom na strijeljanje

Sarajevo-x.com
Nurija Zobić, jedan od četvorice mještana sela Ljoljići i Čerkazovići koji su u septembru 1992. godine preživjeli strijeljanje, prepoznao je u sudnici dvojicu optuženih Pekeza.

Za strijeljanje 23 civila iz sela Ljoljići i Čerkazovići Tužilaštvo BiH tereti Mirka (Špire) Pekeza, Mirka (Mileta) Pekeza i Milorada Savića, bivše pripadnike rezervne policije i Vojske Republike Srpske (VRS).

“Kada su došli tog dana da nas vode iz kuća, vidio sam Mirka, sina Špire Pekeza, a kasnije i Mićinog sina Mirka Pekeza. Svi su bili u maskirnim uniformama i nosili su automatske puške. Tada su me djeca kroz plač pitala gdje idemo, a ja sam im rekao da moramo”, rekao je Zobić i dodao da su im u mjestu Tisovci Mirko (Mileta) Pekez i Jovo Jandrić oduzeli zlato i vrijednosti.

Zobić je rekao da su njegova dvojica sinova imali 15 i 17 godina i da je njihov zadnji susret bio na dan strijeljanja.

“Najveća vriska je nastala kada su nas doveli blizu provalije jer su nam tada naredili da stanemo uz ivicu i okrenemo se leđima prema vojnicima. Jovo Jandrić je tada naredio ostalim da repetiraju puške i potom sam čuo pucnje. Nakon pola sata probudio sam se i vidio da su oko mene svi mrtvi”, rekao je Zobić, koji je tada ranjen u nogu.

Jovo Jandrić se u optužnici Tužilaštva BiH spominje kao suizvršilac strijeljanja civila.

Svjedok Zobić je rekao kako su mu nakon strijeljanja komšije Srbi pružili pomoć, te ga prebacili u bolnicu u Banju Luku, odakle je napustio BiH.

Borko Oparnica, drugi svjedok Tužilaštva BiH, tvrdi da je u mjestu Tisovci vidio leševe civila iz sela Ljoljići i Čerkazovići, ali je rekao da ne zna ko je učestvovao u njihovom strijeljanju.

“Meni su iz komande rekli da idem na lice mjesta u Draganovac i, kada sam stigao, vidio sam krv na travi i leševe. Nisam mogao gledati jer su to sve bili ljudi koje sam poznavao. Kasnije sam čuo da je inicijator svega bio Jovo Jandrić”, rekao je Oparnica i istakao da je od Fahrije Mutića saznao da su u ubistvima učestvovali Milorad (Ljupka) Savić i Mirko (Mileta) Pekez.

Nastavak suđenja zakazan je za petak, 15. februar 2008. godine.