BiH
0

Pejić: “Šatorsko naselje” i dalje ostaje

FENA
Udruženje poljoprivrednika u BiH (UPBiH) smatra da još ima osnova za postojanje tzv. “šatorskog naselja”. To naselje i dalje ne treba uklanjati, iako postoje neke naznake za otpočinjanje rješavanja problema poljoprivrednih proizvođača.

Vršilac dužnosti predsjednika UPBiH Miro Pejić danas je na konferenciji za novinare u “šatorskom naselju”, ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu, naglasio kako razgovori poljoprivrednika s komisijama Parlamentarne skupštine BiH još nisu dali očekivane efekte te da još nije došlo do najvaljenog susreta s predsjedavajućim Vijeća ministara Nikolom Špirićem.

Naglasio je kako su predstavnici ovoga udruženja odlučili da opravdanost svojih zahtjeva dokažu i pravnim putem.

"Od državnog sudskog vještaka zatraženo je vještačenje o prekomjernom uvozu i ukoliko se pokaže da smo u pravu tražit ćemo zakonske sankcije za one koji prekomjerno uvoze robu i tako državi nanose štetu", rekao je Pejić.

On je istaknuo da UPBiH za početak od vlasti zahtijeva uvođenje potpunih carinskih mjera na tarifne oznake 02,04 i 16 za robu porijeklom iz Republike Hrvatske i Republike Srbije, kao što se naplaćuju carine na robu porijeklom iz Evropske unije, formiranje državnog ministarstva poljoprivrede do 1.januara 2008. godine i donošenje državnog zakona o poljoprivredi.

Pejić je napomenuo da je Predsjedništvo UPBiH danas održalo prvu sjednicu otkako je to udruženje napustio Ranko Bakić i da je na sjednici konstatirano da rad Udruženja “teče” neometano i planski.

U “šatorskom naselju” u Sarajevu poljoprivrednici štrajkuju već 732 dana.