BiH
0

Pejić: Poljoprivrednici definitivno ne mogu vjerovati vlastima

FENA
Vršilac dužnosti predsjednika Udruženja poljoprivrednika u BiH (UPBiH) Miro Pejić izjavio je danas da poljoprivrednici definitivno ne mogu vjerovati predstavnicima vlasti, što, posebno, potvrđuje neprimjenjivanje mjera donesenih još prije dvije godine, a koje se odnose na ukidanje nulte carinske stope na određene poljoprivredne proizvode.

-Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, čiji je predsjedatelj tada bio Nikola Špirić, na 71. sjednici 2005. godine donio je zaključak o ukidanju nulte stope na određene poljoprivredne proizvode, međutim, taj zaključak nikada nije proveden u praksi pa nas posebno plaši i to da li izvršna vlast uopće poštuje odluke zakonodavne vlasti. Špirić je sad predsjedavajući Vijeća ministara i mogao bi to pitanje inicirati, s obzirom na to da se bliži ratficiranje ugovora s CEFTA-om, rekao je Pejić danas na konferenciji za novinare u tzv. šatorskom naselju ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu.

On je istaknuo da je stav poljoprivrednih proizvođača da BiH treba odgoditi ratificiranje Ugovora s CEFTA-om, jer poljoprivreda BiH nije spremna za potpunu liberalnu trgovinu poljoprivrednim proizvodima.

-To bi bilo pogubno za bh. poljoprivredu, a pri tom stavu su i udruženja poljoprivrednih proizvođa na nižim nivoima – rekao je Pejić

Podsjetio je da će sutra delegaciju poljoprivrednika primiti i gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, a na novinarsko pitanje šta će biti ako im se predloži uklanjanje “šatorskog naselja” Pejić je odgovorio da poljoprivrednici jednostavno neće dozvoliti takav čin.

-Od gradonačelnice Borovac tražit ćemo da se kao predstavnica svih nas i svih građana Sarajeva pobrine za naše interese, a razgovor o izmještanju naselja ne dolazi u obzir, rekao je Pejić

U “šatorskom naselju” u Sarajevu poljoprivrednici štrajkuju već 711. dan.