BiH
3

Pejić: Nisam bio spreman udovoljiti Bakareviću i otišao sam sa BHT-a

Piše: E. G.
Marijo Pejić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Marijo Pejić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Bivši direktor BHT1 i član Programskog savjeta Marijo Pejić uputio je obrazloženje Upravnom odboru te medijske kuće u kojem je naveo razloge ostavke na tu poziciju.

Pejić je naveo kako je "generalni direktor BHRT-a Muhamed Bakarević u proteklih godinu dana počinio niz prijestupa i direktnih kršenja relevantnih zakonskih odredbi, Ustava BiH, kao i normativnih akata BHRT-a. Uspostavio je 'paralelni sistem odlučivanja' unutar BHRT-a nastojeći derogirati nadležnosti direktora BHT1 i direktora BH Radija 1 (Milana Trivića), uklanjati njihova programska idejna rješenja te donositi odluke bez njihovog znanja".

"Bakarević je imenovao četiri istonacionalna 'pomoćnika generalnog direktora za razvoj': Belmina Karamehmedovića (pomoćnik za razvoj i program), Dženitu Jusufbegović (pomoćnica za razvoj i tehnologiju), Senadu Ćumurović (pomoćnica za razvoj i edukaciju) i Nermina Durmu (pomoćnik direktora za marketing, koji je kasnije vraćen na mjesto rukovoditelja Marketinga BHRT-a). Bakarević je na taj način želio suspendirati rukovodnu funkciju Poslovodnog odbora BHRT-a kojeg, u skladu sa Zakonom i Statutom BHRT-a, te Poslovnikom o radu Poslovodnog odbora BHRT-a, čine generalni direktor BHRT-a, direktor BH Radija1 i direktor BHT1", naveo je Pejić.

Nadalje se navodi kako "ovaki postupci imaju za cilj ostvarivanje osobne koristi generalnog direktora BHRT-a Bakarevića i njegovih 'pomoćnika za razvoj', da bi mogli, bez ikakvih pravila i kontrole, nesmetano dodjeljivati funkcije i nova radna mjesta s menadžerskim ugovorima, suprotno televizijskim standardima".

Pejić je u obrazloženju naveo i to da je bio izložen diskriminaciji zasnovanoj na akademskom zvanju i obrazovanju, diskriminaciji na osnovi jezika, vjere, etničke pripadnosti, nacionalnog porijekla i članstva u udruženjima, diskriminaciji na osnovi društvenog položaja, te da su zabilježeni i postupci kršenja prava na slobodu kretanja i sigurnost ličnosti direktora BHT1 te kršenja prava na slobodu izražavanja direktora BHT1.

"Bakarević je 4. 12. 2012. godine pokrenuo montirani disciplinski postupak protiv mene, iznoseći apsolutne neistine i klevete, bez ikakvih dokaza, imputirajući mi svoje poslovne propuste, sve u cilju diskreditiranja i, u konačnici, uklanjanja mene s funkcije direktora BHT1, a kako bi sebi stvorio slobodan prostor za daljnje nekontrolirano 'manevriranje' i nesmetano funkcioniranje nelegalnog, jednonacionalnog, 'paralelnog sistema odlučivanja' na BHRT-u.

Podsjetimo, Pejić je pred Disciplinskom komisijom oslobođen optužbi koje su mu se stavljale na teret.

"Ostavku sam podnio zbog neslaganja s rukovodnom politikom generalnog direktora Bakarevića i njegovih najbližih saradnika te zbog siline neetičnog progona unutar BHRT-a, koji mi je onemogućio normalan, nesmetan i profesionalan rad te je opteretio rad Kolegija direktora BHT1. S obzirom na to da nisam bio spreman udovoljiti pritiscima generalnog direktora Bakarevića i njegovih najbližih saradnika, smatram da je podnošenje neopozive ostavke bio jedini moralni i društveno odgovoran čin koji sam mogao poduzeti u ovakvim okolnostima", naveo je, između ostalog, Pejić.