BiH
0

Pejanović završio iskaz na suđenju "Prliću i drugima"

FENA
Ratko Pejanović, drugi svjedok optužbe na suđenju šestorici bivših čelnika Herceg Bosne pred Haškim sudom (ICTY) u petak je završio iskaz odgovaranjem na završna pitanja tužitelja i protuispitivanje branitelja.

Šestorica bivših političkih i vojnih čelnika Hrvata iz BiH - bivši premijer i predsjednik HRHB Jadranko Prlić, ministar odbrane Bruno Stojić, ministar policije Valentin Čorić, zapovjednici HVO-a generali Milivoj Petković i Slobodan Praljak, te šef uprave zatvora i logora HVO-a Berislav Pušić, optuženi su za ratne zločine počinjene u kampanji progona bošnjačkog i drugog nehrvatskog stanovništva s područja HR Herceg-Bosne tokom hrvatsko-bošnjačkog sukoba 1993/94. godine, javila je Hina.

U iskazu na pitanja tužitelja Pejanović, mostarski Srbin koji je u razdoblju od 1991. do 1993. bio zapovjednik mostarskog dobrovoljnog vatrogasnog društva i zapovjednik jedinice civilne zaštite, rekao je kako su tokom ratnih sukoba između HVO-a i Armije BiH u Mostaru on i njegova vatrogasna jedinica obavljali svoj posao u krajnje teškim uvjetima, već i zbog toga što su oni izlazili na teren onda kad su se svi ostali sklanjali, u uvjetima opće opasnosti.

Na upit tužitelja Kennetha Scotta je li se intenzitet pucnjave i granatiranja smanjivao ili je jačao dok su oni gasili vatru, Pejanović je rekao kako se pojačavao.

"Kad bismo gasili neki požar, čim se vidjelo da vatra jenjava, granatiranje se pojačavalo", rekao je Pejanović.

Dodao je kako nisu znali je li to slučajno, da su čak razmišljali da ih neko prisluškuje dok komuniciraju radiostanicama, a da se onda, za gašenja jedne zgrade, osobno uvjerio kako ih namjerno granatiraju s jednog položaja na uzvisini s kojeg su bili vidljivi okom.

Uime odbrane Pejanovića je prvi ispitivao branitelj Jadranka Prlića Michael Karnavas, koji je pokušao dovesti u pitanje njegovu vjerodostojnost u dijelu iskaza kad je detaljno opisivao položaje odakle se granatiralo ili pucalo, zahvaljujući i putanjama hitaca i projektila, ustvrdivši kako nema odgovarajuću obuku, osobito ne balističku i topničku, da bi to mogao sa sigurnošću tvrditi.

"Nikad nisam ni rekao kako sam stručnjak za balistiku, jer nisam, ali imam pravo reći ono što sam osobno vidio i proživio", odgovorio je Pejanović.

Branitelj je također naglasio kako se iza pojedinih incidenata o kojima je podrobno pričao Pejanović nije provodila istraga, pa njegov iskaz može biti samo doživljaj određenog trenutka, a ne i pouzdana potvrda onog što se doista dogodilo.

Braniteljicu Brune Stojića Senku Nožicu zanimalo je je li za vrijeme dok je Pejanovićeva jedinica u zapadnom Mostaru surađivala s profesionalnom vatrogasnom satnijom bilo ikakvih animoziteta, na što je on odgovorio kako je suradnja bila apsolutno uzorna, rekavši kako "nikad od kolega nije čuo nijednu ružnu rije".

O vojnim pitanjima Pejanovića je kratko ispitivao i sam general Slobodan Praljak, pri čemu je od njega dobio potvrdu da je 1992. na nekim lokacijama prije HVO-a bila JNA i da je HVO oslobodio najprije desnu, pa potom i lijevu obalu Neretve. Također je Pejanović priznao kako ne zna da li se s položaja u tzv. "Staklenoj banci" vidi mjesto gdje je iz snajpera ubijen njegov kolega, kao što je pretpostavio tokom iskaza, da ne zna da se samo balistički može utvrditi položaj odakle se puca iz višecjevnog bacača raketa i da ne zna koliki utjecaj na metke i projektile imaju atmosferske prilike.

Branitelj generala Praljka Božidar Kovačić, aludirajući na dio Pejanovićeva jučerašnjeg iskaza o tome da se u vrijeme kad je minirana pravoslavna Saborna crkva u Mostaru govorilo "da su to učinili pripadnici HOS-a", upitao je svjedoka da li zna da su u Hrvatskim odbrambenim snagama sudjelovali, i to u vrlo velikom broju, i Bošnjaci.

"Ne samo da znam da su u HOS-u sudjelovali brojni pripadnici bošnjačkog naroda nego je tamo, nažalost, bilo i mnogo Srba", rekao je Pejanović, suglasivši se da bi se HOS zbog toga mogao smatrati "višenacionalnim snagama", ali s "hrvatskim predznakom".

Suđenje bivšim političkim i vojnim čelnicima Herceg-Bosne nastavlja se u ponedjeljak.