BiH
82

Pejanović za Klix.ba: Poruke mržnje prema Sarajevu trebaju pripadati prošlosti

Piše: Er. M.
Mirko Pejanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mirko Pejanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. mart, obilježava se na dan kada su 1992. godine Bosanci i Hercegovci izašli na referendum i glasali za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu. Tim povodom razgovarali smo sa ratnim članom Predsjedništva RBiH i uglednim univerzitetskim profesorom Mirkom Pejanovićem.

"To je historijski datum za sve građane i narode u Bosni i Hercegovini jer je tada putem referenduma, dakle demokratski, odlučeno da BiH dobije status nezavisne i suverene države, da uđe u slobodni demokratski svijet Evrope kao nezavisna i suverena država", kazao je na početku razgovora Pejanović.

On je dodao kako ovaj dan predstavlja historijski nastavak razvoja državnosti BiH koji je utemeljen obnovom državnosti u Drugom svjetskom ratu na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a.

"Kažem nastavak jer je BiH nakon više od četrdeset godina izgradnje državnosti u socijalizmu razvila svoje institucionalne kapacitete i stekla historijske uslove da bude suverena i nezavisna država", rekao je Pejanović.

Pejanović koji radi i kao profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu kazao je da kada se razmišlja o očekivanjima da su očekivanja ispunjena onog trenutka kada je izveden čin osamostaljivanja i sticanja suverenosti.

"Očekivanja su bila i ostala da BiH živi u miru i da se ekonomski i demokratski uspješno razvija. Odnosno da bude jedna od prosperitetnih država Evrope. Nažalost BiH nije imala tu sreću jer je njoj nakon referenduma nametnut rat", dodao je Pejanović.

On je podsjetio da je naša država prošla kroz nezapamćena ratna stradanja u šta spadaju svi zločini počinjeni na ovom teritoriju uključujući i genocid u Srebrenici.

"Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma BiH je ipak ušla u mir i proces izgradnje mira. Činjenica je da to ide sporo i teško. Ipak postignuta je osnovna obnova kao što je obnova infrastrukture i života. Izvedene su i reforme koje jačaju kapacitet države i to uz pomoć međunarodne zajednice i odluka OHR-a. BiH je dobila svoju graničnu državnu službu, jedinstvene oružane snage, Centralnu banku, Sud i Tužilaštvo, Upravu za indirektno oporezivanje. BiH je 1997. godine imala tri ministarstva u Vijeću ministara BiH, a sada ima devet", rekao je Pejanović.

Pejanović ističe i da će BiH kada budu uspjele ustavne promjene imati 11 ili 12 ministarstva u Vijeću ministara BiH i to kada se Vijeću ministara BiH pripoje i resori poput poljoprivrede i nauke.

"Imajući u vidu posljedice rata BiH ima jedan uspon u obnovi i razvoju. Nije to onaj uspon koji bi mi željeli i koji bi nam trebao, ali jeste kakav je moguć u kontekstu historijske okolnosti", kazao je Pejanović.

Ovih dana političari iz entiteta Republika Srpska već uobičajeno negirali su Dana nezavisnosti BiH. Tako je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio da "1. mart duboko iritira srpski narod u BiH".

Pejanović je kazao kako se ovakva vrsta poruke ponavlja bez obzira da li je riječ o Danu o nezavisnosti ili ne.

"Onaj ko šalje poruke mržnje, ko poručuje da mrzi Sarajevo, bez obzira ko to radio, ovaj put Dodik, a sutra neko drugi, treba da zna da to pripada prošlosti. Onaj ko sije mržnju treba da bude svjestan da sije nešto što može jednog dana prerasti u sukob", zaključio je Pejanović.