Kako bi se život normalizirao
47

Pejanović: Proglasiti Hercegovinu zaštićenim ekološkim područjem

Anadolija
Foto: Dado Ruvić/Reuters
Foto: Dado Ruvić/Reuters
Ratko Pejanović, Mostarac koji se godinama bori za multietnički Mostar i Hercegovinu i čelnik Srpskog kulturno-prosvjetnog društva Prosvjeta, smatra kako je potrebno "oživjeti institucionalnost Hercegovine kao prirodne regije za koju su vezana tri naroda u Bosni i Hercegovini", jer to je uslov da se život normalizira.

"To je uslov da se život za sve narode vrati u normalu i da ne živimo pod nelogičnim rješenjima prema kojima se Srbi iz Nevesinja moraju voziti pet sati dalje u Banju Luku u bolnicu, umjesto da za pola sata vožnje budu u Kliničkoj bolnici Mostar", rekao je u razgovoru za agenciju Anadolija Ratko Pejanović, koji se godinama bori za multietnički grad, Hercegovinu i za prava povratnika i suživot.

On naglašava kako je razvoj turizma velika šansa za sve koji žive u Hercegovini.

"Mislim da se prvo moramo posvetiti stvarima koje će nas uvjeriti da zajednički nastupajući možemo imati puno više koristi od raskošnog potencijala koji imamo. Hercegovina je prirodni dragulj, neiskorišten, a s velikim prirodnim potencijalima. Proglasiti cijelu Hercegovinu zaštićenim ekološkim područjem i regijom mogla bi biti inicijacija shvatanja koliko bi ova regija mogla prosperirati. Od toga bi svi narodi imali koristi i valjda bi svi i shvatili da imaju zajednički potencijal", smatra Pejanović.

On navodi kako iskustva iz regiona, kao što je uspješnost regije Istre, govore njegovoj ideji u prilog i dodaje kako i "Evropa nudi podsticaje i rješenja za jačanje regionalizma".

"Ali, nemoguće je bez politike i političkih stranaka pokrenuti stvari u tom pravcu, i zato pozivam političke stranke da počnu raditi u ovom smjeru kako bi formiranjem Hercegovine kao regije, svaki narod bio na dobitku, a nijedan na gubitku", kazao je Pejanović.