BIRN
0

Pedofil i silovatelj Sakib Dautović biće izručen BiH

FENA
Velika Kladuša
Velika Kladuša
Apelacioni Sud u Oslu - Norveška donio je odluku po kojoj se Sakib Dautović, osumnjičen za ratne zločine na području Velike Kladuše, može izručiti Bosni i Hercegovini, saopćio je BIRN- Justice Report.

Prema odluci drugostepenog suda u Norveškoj, Sakib Dautović, bosanskohercegovački državljanin osumnjičen za niz zločina počinjenih na području 'autonomne pokrajine Zapadne Bosne' tokom ratnog perioda, može biti izručen Bosni i Hercegovini pod uslovom da ne bude držan u pritvoru u Kazneno-popravnom domu Zenica, javljaju norveški mediji.

Prema tamošnjem zakonu, Dautović ima pravo da se žali na ovu presudu Vrhovnom sudu Norveške.

U septembru 2008. godine Norveški regionalni sud odbio je isporučiti Dautovića vlastima Bosne i Hercegovine zbog “nezadovoljavajućih” uslova u ovdašnjim zatvorima, kršenja ljudskih prava zatvorenika i straha od "problema s drugim zatvorenicima i stražarima koji bi ga mogli smatrati izdajnikom”.

Dautović je uhapšen u maju 2007. godine u Norveškoj pod sumnjom da je kao pripadnik 'Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne' (NOAPZB), učestvovao u "maltretiranjima, nezakonitom zatvaranju i prisiljavanju na prinudni rad“, civila u logoru Drmaljevo u Velikoj Kladuši.

Norveška je 2007. godine usvojila novi zakon koji obuhvata zločin protiv čovječnosti i ratni zločin, te je po njemu 2. decembra 2008. godine Regionalni sud u Oslu donio prvu presudu kojom je Mirsad Repak, bivši pripadnik Hrvatskih oružanih snaga (HOS) osuđen na pet godina zatvora za zločine počinjene u logoru Dretelj kraj Čapljine u toku 1992. godine.

Sakib Dautović u Norveškoj je prethodno osuđivan na 10 mjeseci zbog pedofilije, te silovanja svoje supruge na tri i po godine, ali je oslobođen nakon žalbe koju je uložio. Prošle godine je kažnjen i zbog vožnje u pijanom stanju.

Potjernicu za Dautovićem raspisao je federalni MUP 2007. godine, a po nalogu tužilaštva u Bihaću.