BiH
19

Peđa Kojović pozvao fudbalske klubove da obilježe Dan bijelih traka

Klix.ba
Peđa Kojović (Arhiv/Klix.ba)
Peđa Kojović (Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Naše stranke, Predrag Kojović, uputio je danas poziv rukovodstvima fudbalskih klubova Premijer lige BiH koji će biti domaćini na utakmicama 30. maja, da obilježe Dan bijelih traka - 31.05., isticanjem "bijelih traka" na fudbalskim terenima i tribinama širom zemlje.

"Ovakvi potezi ne samo da daju nadu u budućnost, nego nas obavezuju da ne zaboravimo brojne pozitivne primjere fudbalera, sportskih radnika i radnica, navijača, koji su pokazali da fudbal kao sport, pa i navijanje i podrška klubu, može biti prostor za širenje dobrih i drugačijih poruka. I zato pozivam sve navijače i fudbalere da na kraju fudbalske sezone, 30. maja, zajedno pošaljemo jednu snažnu i važnu poruku", rekao je Kojović.

"Planina Kozara dijeli dva stravična mjesta zločina. S jedne strane je Jasenovac, sa druge strane su Trnopolje, Keraterm, Omarska. S obje strane, u različitom vremenskom periodu, stradali su nevini, u logorima koji su nastali kao rezultat političkih odluka zločinačkih režima. Bijele trake su i u jednom i u drugom slučaju poslužile ideologijama krvi i tla da obilježe bespomoćne i obespravljene pripadnike jedne ili druge etničke ili vjerske zajednice", ukazao je Kojović.

"Zbog toga vas pozivam da se odazovemo na poziv aktivista iz Prijedora i drugih krajeva Bosne i Hercegovine. Obilježimo Dan bijelih traka na fudbalskim terenima, te pokažimo saosjećanje i izrazimo poštovanje za sve nevine žrtve rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995. i Drugog svjetskog rata. Sve žrtve zaslužuju naše sjećanje, a bol koja živi u njihovim najbližima je bol svih nas. Pozivam vas da svi bez obzira na naše različitosti stanemo kao jedan i pošaljemo poruku da žrtve nećemo zaboraviti, ali i da imamo snage da zajednički nastavimo borbu za društvo u kojem se takve tragedije nikada više neće ponoviti u našoj zemlji", stoji na kraju pisma koje je Kojović uputio na adrese klubova Premijer lige BiH.