BiH
0

Pećanac: Ulagati u policiju nije luksuz nego potreba

FENA
Nermin Pećanac (Foto: Klix.ba)
Nermin Pećanac (Foto: Klix.ba)
Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Kantona Sarajevo u ostavci Nermin Pećanac smatra da ulaganje u policiju nije luksuz nego potreba, te da policija u Kantonu Sarajevu zaslužuje pažnju svih institucija a sve radi što većeg stepena sigurnosti stanovništva.

"Ulagati u policiju nije luksuz nego potreba. Policija mora biti opremljena. Ko misli drugačije ne razumije situaciju i teško vrijeme u kojem živimo ili je zlonamjeran", kazao je Pećanac.

Naglasio je da nasreću, mnogi općinski načelnici u Sarajevu razumiju značaj ulaganja u policiju, te kao pozitivan primjer istaknuo Općinu Centar koja redovno budžetom planira novac za pomoć radu policije.

Jedna u nizu je današnja donacija suvremene policijske opreme za službenike Policijske stanice Centar, a namijenjena je za sprječavanje narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

"Kad sakupimo sve donacije koje su nam obećali općinski načelnici mislim da ćemo imati u potpunosti opremljenu jedinicu za kontroliranje nemira", kazao je.

Policijski komesar MUPKS-a Vahid Ćosić kaže da policija ulaže sve napore da bi stanovništvu u Kantonu Sarajevo pružili što bolju sigurnost, ali da uvijek može više s obzirom na nedostatak kadra, adekvatne opreme i materijalno-tehničkih sredstava.

"Uvijek može više i bolje s obzirom na nedostatak od oko 300 neposrednih izvršilaca i da nemamo adekvatnu opremu niti adekvatna materijalno - tehnička sredstva. Nadamo se da ćemo u ovih godinu dana sve te nedostatke otkloniti, a time i stvoriti maksimum sigurnosti stanovništvu Kantona Sarajevo", kazao je Ćosić.

Poziva i ostale općinske načelnike u Sarajevu da u kreiranju budžeta planiraju novac za pomoć policijskim stanicama na lokalnom nivou da bi se što bolje i efikasnije nosili s izazovima.