BiH
14

Pećanac: U prošloj godini policajci puno manje išli na bolovanje nego 2012.

Piše: N. J.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu je upriličena godišnja izvještajna konferencija za medije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo na kojoj su predstavnici MUP-a KS u najvećem dijelu izrazili zadovoljstvo ostvarenim rezultatima u prošloj godini.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermin Pećanac istakao je kako je na ovu poziciju došao prije 14 mjeseci, te da su od tada međuljudski odnosi u MUP-u na najvišem nivou.

Naveo je i kako je dosta učinjeno na kadrovskom planu, ali i opremanju pripadnika MUP-a, te istakao da će MUP-u u ovoj godini na raspolaganju biti novih 170 radnika, odnosno mlađih inspektora i policajaca, a u 2015. njih još 130.

Također, Pećanac je naglasio da je završen tender za zimske policijske uniforme čija je dostava u toku, da će iduće sedmice biti raspisan konkurs za nabavku i ljetnih uniformi, kao i da je u toku procedura za nabavku službene odjeće za uposlenike Ministarstva. Uz to, završena je i tenderska procedura za nabavku 1.500 pištolja u vrijednosti 1,74 miliona KM.

Budžet manji za 5,5 miliona KM

"Sve ove rezultate ostvarili smo uprkos činjenici da smo raspolagali za 5,5 miliona KM manjim budžetom u odnosu na 2012. godinu. A kao ilustracija dobre atmosfere u policiji, možda će ponajbolje poslužiti podatak da su u 2013. policajci na bolovanju proveli čak 3.153 dana manje nego u 2012. godini", kazao je Pećanac.

On je dodao kako u prošloj godini na području Kantona nije počinjeno nijedno ubistvo, ali da je bilo 12 pokušaja ubistva. Svi počinioci tih krivičnih djela su identifikovani i procesuirani.

"Imali smo i za 5,7 posto manje krivičnih djela, te njihovu rasvijetljenost od 63,4 posto, što je za 1,4 posto više u odnosu na 2012. Ono čime nismo zadovoljni je rad u oblasti privrednog kriminala, ali ćemo to nastojati ispraviti kadrovskim izmjenama. Također, bilo je i mnogo saobraćajnih nesreća u kojima su čak 24 osobe, od čega 15 pješaka, izgubile život", izjavio je Pećanac.

Dodao je kako je MUP KS opterećen obezbjeđenjem velikog broja manifestacija u glavnom gradu BiH, te istakao kako su pripadnici MUP-a iskazali zrelost pri JMBG protestima i štrajku radnika GRAS-a, kada nisu intervenisali protiv građana i radnika.

Policijski komesar Vahid Ćosić iznio je statističke podatke prema kojima je u 2013. počinjeno 6.490 krivičnih djela, zbog počinjenja krivičnih djela tužilaštvu su prijavljene 3.124 osobe, od kojih je 2.061 povratnik u činjenju krivičnih djela.

Ukradeno 800 vozila

"Najviše je bilo krivičnih djela protiv imovine, a također treba naglasiti da je u 2013. otuđeno 800 vozila, od čega ih je vraćeno 227. Također, u prošloj godini je oduzeto 50 posto manje droge nego u 2012., ali to možemo pripisati boljem radu drugih policijskih agencija, koje su bile svojevrsni filter za ulazak droge u grad", rekao je Ćosić.

Naglasio je i manji broj maloljetnika u činjenju krivičnih djela, te da su policajci u protekloj godini zaplijenili veću količinu oružja. Također, Ćosić je naveo da je u prošloj godini 29 puta aktivirana eksplozivna naprava u Kantonu, kao i da je upućeno 15 lažnih dojava o postavljenoj bombi, od kojih su u šest slučajeva počinioci identifikovani i procesuirani.

Direktorica Uprave za administraciju i podršku Sanja Petrović je navela da je MUP KS u prošloj godini izdao veći broj ličnih dokumenata i prometnih isprava u odnosu na 2012.

Konferenciji za medije su između ostalih prisustvovali i direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač te direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Sead Lisak.