BiH
2

Pećanac: Nismo zvanično razgovarali o formiranju nove Vlade KS-a

FENA
Nermin Pećanac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Pećanac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Socijaldemokratske unije (SDU) Bosne i Hercegovine Nermin Pećanac kazao je danas u izjavi za Agenciju FENA da ova stranka nije vodila zvanične razgovore s predstavnicima Stranke demokratske akcije (SDA) ili neke druge stranke u Kantonu Sarajevo o formiranju nove Vlade sarajevskog kantona.

Predsjedništvo SDA na jučerašnjoj sjednici podržalo je prijedlog da se za mandatara Vlade KS-a predloži Suad Zeljković, aktuelni direktor KJKP "Toplane-Sarajevo“.

"To što je SDA predložila ime mandatara, što se SDU-a tiče to nije mandatar nego samo kandidat za mandatara, a da li će neka druga stranka predložiti drugog mandatara još nije izvjesno", navodi Pećanac, dodajući da ako neko predloži boljeg mandatara SDU će ga podržati.

Kazao je i da SDU najvjerovatnije neće predložiti mandatara, ali nije isključio ni tu mogućnost, te je potcrtao da trenutna situacija postaje "politički buvljak".

Ponovio je da SDU i dalje insistira na stručnoj vladi, jer je to Kanton Sarajevo zaslužio u odnosu na dosadašnju koja je bila "nestručna, a za neke podobna".

Ukoliko se pitanje imenovanja nove Vlade ne riješi uskoro, Pećanac ističe da je najbolje rješenje raspuštanje Skupštine sarajevskog kantona i raspisivanje novih prijevremenih izbora.

Pitanje formiranja nove kantonalne vlade te imenovanja mandatara aktuelno je otkako je u drugoj polovini septembra nova skupštinska većina u Kantonu, predvođena Strankom demokratske akcije, izglasala nepovjerenje dosadašnjoj vladi na čelu s premijerom Fikretom Musićem iz Socijaldemokratske partije BiH.