BiH
50

Pećanac: Ne trebamo pasti na gramu vlasti

Piše: M. B.
Nermin Pećanac (Foto: Klix.ba)
Nermin Pećanac (Foto: Klix.ba)
Članovi Predsjedništva SDU BiH tvrde kako su nakon sjednice održane u četvrtak riješili sve unutarstranačke nesuglasice te da će zajedno ići u nove izborne pobjede.

Na sjednici Predsjedništva zaključeno je da će biti održan izborni kongres stranke 26. oktobra, za koji su pripreme već počele. Nermin Pećanac, aktuelni predsjednik SDU BiH kazao je kako mu nije bitno hoće li biti predsjednik ili ne dok god se članovi te stranke budu vodili principima socijaldemokratije.

"Moj zadatak kao predsjednika je održati jedinstvo, ali i moje strpljenje je pri kraju. Na sjednici sam čak rekao kako ću baciti sve papire kroz prozor. Ali zaključili smo da trebamo ići zajedno, a ne da se razilazimo. Moramo samo razmišljati o 2014. godini", rekao je Pećanac na današnjoj konferenciji za novinare.

Pećanac se prvobitno osvrnuo na optužbe koje su mu upućene, rekavši kako on ne opstruira kongres, već da se komisija koja je formirana za organizaciju kongresa nije nijednom sastala.

"Također, govore mi kako treba uvesti mlade i da sam ja tome kočnica, a u 90 posto organizacija stranke u KS su mlade, svježe snage", kaže Pećanac.

Odluka, koja je, kako kažu, greškom bila donesena, da se za predsjednika stranke ne mogu kandidirati osobe koje su mlađe od 40 godina, je ukinuta.

"Izvorni principi socijaldemokratije su ono što nas je dovelo ovdje. Ne možemo povećati cijene komunalnih usluga, a da nismo apsorbirali probleme. I da se cijena poveća i za 100 posto, ne bi se riješili problemi. Također, treba ukinuti javne nabavke pa da vidimo ko bi se borio da bude direktor nekog javnog preduzeća koje je u milionskim dugovanjima. Nezvanično sam saznao da direktorska pozicija košta 200.000 KM. Zašto bi neko plaćao toliku cifru ako nema koristi i ako je preduzeće u krizi i tolikim dugovanjima? Ako se protiv toga ne trebamo boriti, onda sam ja zalutao ovdje", rekao je Pećanac.

Predsjednik SDU BiH uputio je i poruku onim članovima stranke koji, kako kaže, imaju "oraha u džepu", da se sve zna, iako oni misle da neke stvari rade tajno.

"Tražim od svih da ne gubimo obraz i ne budemo predmet ismijavanja s ovim gramom vlasti. Ovaj gram vlasti, ako budemo složni, možemo na izborima 2014. pretvoriti u kilogram. Ovaj kongres će biti kongres jedinstva i nadam se da će svi shvatiti gdje je njihovo mjesto te da će prevladati oni koji istinski afirmišu socijaldemokratiju", istakao je Pećanac te poručio kako je ova stranka spremna da bude partner drugim strankama, ali da neće nikada dopustiti da neko dominira njima.