Opozicija pred sastanak lidera
0

Pećanac: Izgledniji je sukob nego dogovor o Vijeću ministara

FENA
Nermin Pećanac
Nermin Pećanac
Sastanak predstavnika SDP-a, SDA, HDZ-a, HDZ-a 1990, SDS-a i SNSD-a koji je najavljen za sutra bit će uspješan jedino ako je Ambasada SAD-a u BiH upotrijebila metod "zavrtanja ruku", mišljenja je predsjednik SDU-a BiH Nermin Pećanac.

Dodao je da američka ambasada negira da je vršila pritiske, ali da je to više nego očigledno.

"Samo tako će se oni dogovoriti o formiranju Vijeća ministara. Svjedoci smo da je prije svih sastanaka na sceni prepucavanje i vrijeđanje putem medija pa je izgledniji sukob nego dogovor", izjavio je Feni Pećanac.

Dodao je da nije siguran na šta će ličiti Vijeće ministara čak i da sutra dođe do dogovora.

"To će biti vlast koja će svakih mjesec dana imati neki skandal, aferu, i tako dalje. Sve što oni rade nije prirodno, a što nije prirodno ne može uspjeti", smatra Pećanac.

Istakao je da narod polako gubi strpljenje i podsjetio da su prijevremeni izbori jedino rješenje za izlazak iz ove situacije.

Poslanica Stranke za BiH u Predstavničkom domu Azra Hadžiahmetović smatra da je vrijeme da dođe do dogovora i formiranja Vijeća ministara BiH.

"Nekima odgovara ovakvo stanje u kojem se "opravdavaju" govoreći da je Vijeće ministara u tehničkom mandatu, a što nije tačno. Očito je da nijedna od političkih opcija koje su u posljednjih 13 mjeseci plasirale jake izjave nisu pokazale spremnost da izađu ususret novom rješenju niti ijedan od političkih ciljeva može biti realiziran", pojasnila je Hadžiahmetović.

Istakla je da sastanak može rezultirati formiranjem Vijeća ministara, ali da moramo biti svjesni udaljenosti između političkih opcija. I Hadžiahmetović smatra da je moguće da intenzivirane aktivnosti međunarodne zajednice posljednjih dana dovedu do formiranja Vijeća ministara.

"Nažalost, to neće biti programska koalicija niti će biti konsenzusa o ključnim pitanjima", izjavila je Feni Hadžiahmetović.

Glasnogovornica Saveza za bolju budućnost BiH Edina Latif ponovila je opredijeljenost SBBBiH da bude konstruktivna opozicija kojoj je interes države BiH prioritetan.

"Očekujemo i tražimo od predstavnika šest stranaka, da BiH nakon 13 mjeseci od izbora, napokon dobije Vijeće ministara i ohrabrujemo ih da neminovno nađu kompromis koji će nadvladati borbu za fotelje u korist razvoja i izgradnje države", izjavila je Feni Latif.