BiH
6

Pećanac 39, a Lazović, Komšić i Kljuić 31 nominaciju za predsjednika SDU

FENA
Nermin Pećanac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Pećanac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Održavanjem drugog sastanka članova Predsjedništva SDU BiH organiziranog bez saglasnosti predsjednika SDU BiH pokazuje da potpredsjednici SDU BiH insistiraju na paralelizmu u radu organa stranke.

Ovo je istaknuto u saopćenju za javnost pristiglom iz Press službe SDU BiH, a u kojem se reagira na zaključke sjednice Predsjedništva SDU BiH održane danas.

Podsjećamo, na sjednici je, između ostalog, odlučeno da bude pokrenuta inicijativa za smjenu Pećanca.

"Osnovni cilj zakazivanja Kongresa i kompletne halabuke oko SDU BiH bio je da se smijeni Nermin Pećanac predsjednik SDU BiH. Napokon su pale maske onih pojedinaca iz SDU BiH koji su se do jučer pozivali na zaključavanje kancelarija i nepoštivanje nacionalne rotacije na mjestu predsjednika SDU BiH. S inicijativom da se smijeni aktuelni predsjednik SDU BiH, potrošeno je i ono malo političkog kredibiliteta i ličnog digniteta pojedinaca iz rukovodstva SDU BiH koji su nastojali da se prikažu kao demokrate i legalisti", navedeno je u saopćenju.

U saopćenju za javnost je pojašnjeno da je "sva halabuka oko Kongresa SDU BiH pala u vodu kada se vidjelo da je Nermin Pećanac u procesu pripreme Kongresa, na kojem se do jučer insistiralo, dobio 39 nominacija općinskih odbora SDU BiH za predsjednika SDU BiH, dok su Miro Lazović, Ivo Komšić, Stjepan Kljuić dobili 16, 13 i dvije nominacije, a što je ukupno 31 nominacija".

"Sad se u zaključcima sa sastanka potpredsjednika SDU BiH koje je potpisao i Goran Crnogorac koji uopšte nije ni bio na sjednici niti se pojavljuje u stranci u zadnje četiri godine, niko više ne poziva na Kongres, nego se traži direktna smjena Nermina Pećanaca. Indikativno je što se ova smjena traži od onih pojedinca koji su pregovarali o pozicijama u vlasti, pozapošljavali familiju i koji sad logično brane vlast u Kantonu Sarajevo i kad treba i kad ne treba", navedeno je.

Istaknuto je da je Pećanac rekao da će povući kandidaturu za mjesto predsjednika SDU BiH onda kada svi gore navedeni protukandidati budu dobili ukupno glasova kao on sam na prošlim općim izborima 2010.

"Čim se SDU BiH oglasi oko pogrešnih poteza Vlade KS, kao što je nedavno bilo u vezi nepotrebnih kreditnih zaduženja i povećanja cijene vode, odmah se sastaju potpredsjednici SDU BiH i donose zaključke o isključivanju iz stranke i smjenjivanju svih onih koji su protiv pogrešnih poteza parlamentarne većine u KS", stoji u saopćenju.

SDU BiH će sutra, 28. septembra, održati sjednicu Glavnog odbora i na ovom najvećem stranačkom organu između dva Kongresa pripremiti i donijeti odluke za sve pripremljene Kongresne dokumente u vezi s kandidatima za predsjednika, potpredsjednike i ostale funkcije u SDU BiH, kao i izmjene i dopune statuta i o tome obavijestiti javnost.

"Obavještavamo sve, kao i potpisnike ovih tzv. zaključaka, da je jedino stranačka baza ta koja određuje funkcije u stranci, zato se pozivaju svi kandidati za funkcije u SDU BiH da svojim djelovanjem doprinesu demokratizaciji unutar stranke. Treba nastaviti slijediti načela oca socijaldemokratije u BiH rahmetli prof.dr. Nijaza Durakovića koji nam je u amanet ostavio slogan "Zajedno protiv lopova, korupcije i siromaštva". Ta borba se odnosi ne samo na druge već i na one unutar naših redova", saopćeno je.

SDU BiH će pokrenuti postupak pred Centralnom izbornom komsijom BiH da se ispita djelovanje Emira Zlatara i da se ustanovi da li je on kao aktuelni član Predsjedništva SDU BiH s pravom glasa u sukobu interesa, jer se nalazi i na poziciji direktora JP "Tržnice", saopćio je Press SDU BiH.

SDU