BiH
0

PDPFBiH odobrio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o budžetima

FENA
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH odobrio je većinom glasova u današnjem nastavku sjednice u Sarajevu Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o budžetima u Federaciji BiH.

Prema obrazloženju predlagača, Federalne vlade, jedan od razloga za izmjene dosadašnjeg zakona je činjenica da je 20. maja ove godine istekao rok za uvođenje trezora za sve budžetske korisnike.

Trezorskim poslovanjem je omogućeno da se izvještaji izrađuju u kraćem roku i tako budu brže dostupni korisnicima.

Prema novom rješenju Federalno ministarstvo finansija dužno je podnositi Vladi tromjesečne finansijske izvještaje u roku od 30 dana po isteku obračunskog perioda, a za prethodnu fiskalnu godinu, do 1. aprila tekuće.

Budžetski korisnici podnose finansijske izvještaje periodično u roku od 20 dana po isteku obračunskog perioda, a za prethodnu fiskalnu godinu do 5. marta tekuće godine.

Osim izmjena zakona o budžetima Predstavnički dom je danas odobrio i odluku o donošenju prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju "Autoceste na koridoru 5-C" za period 2008.-2028. godina.

Za razliku od ovih akata, danas nije razmatran najavljeni Nacrt zakona o poticaju razvoja male privrede u Federaciji BiH.

Sjednica je završena a naredna će biti održana odmah poslije novogodišnjih praznika, kada će oba doma Federalnog parlamenta razmotriti budžet FBiH za 2012. godinu.