BiH
0

PDP: "Vode Srpske" krive za poplavu kod Bosanske Gradiške

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Direktni krivac za 500 poplavljenih podruma u naselju Senjak u Bosanskoj Gradišci je neodgovorno rukovodstvo Javne ustanove "Vode Srpske“, sopćeno je danas iz Partije demokratskog progresa (PDP).

Iz ove stranke tvrde da "Vode Srpske“, kako navode, nisu u stanju da održavaju objekte za odbranu od poplava i izvršavaju svoj glavni zadatak koji im je povjerila Republika Srpska, a sve opet pod pokroviteljstvom nadležnog ministarstva za poljoprivredu,vodoprivredu i šumarstvo, čiji se predstavnici pojavljuju u trenucima kad već nastanu nesagledive posljedice po ljude i dobra, što je i ovog puta slučaj“.

U B. Gradišci rijeka Sava nadolazi, prijeti opasnost od zaraze, a slično je u mnogim gradovima u slivu ove rijeke.

"Nesposobni kadrovi vladajućih stranaka (SNSD, DNS i SP) nisu uspjeli obezbjediti ni čestito košenje savskih nasipa po kojima sada raste šuma i nisu u funkciji adekvatne odbrane od poplava u slivu rijeke Save. Stanje objekata za odbranu od poplava na području općine Gradiška je katastrofalno o čemu je civilna zaštita Gradiške u više navrata obavještavala Upravu civilne zaštite te nadležno ministarstvo. Nefunkcionalnost objekata odbrane od poplava uočena je već više godina, a crpnih stanica naročito za vrijeme majskih poplava,ali od tada pa do danas od nadležnog ministarstva i "Voda Srpske“ ništa nije preduzeto", stoji u saopćenju PDP-a.

Aktuelna vlast RS-a je, dodaju, između ostalog, doprinijela rasformiranju Agencija za vode vodnih slivova Save i Trebišnjice i postojećih vodoprivrednih preduzeća i njihovo spajanje u Javnu ustanovu "Vode Srpske“ čime je doprinijela nastanku opće konfuzije u ovim agencijama i preduzećima kojima je osnovni zadatak bio sprečavanje poplava u RS-u.

"Za ovo naše područje od posebnog značaja je uništenje Vodoprivrednog preduzeća 'Sava' AD Gradiška, koje je decenijama održavalo veliki broj vodoprivrednih objekata namjenjenih odbrani od poplava i zaštiti od štetnog djelovanja voda na području općina Gradiška, Srbac i Kozarska Dubica. U pozadini rušenja ovog preduzeća stajali su interesi tajkuna podržanih od vladajuće oligarhije koji su preuzeli sve profitabilnije poslove ovog i drugih vodoprivrednih preduzeća.

Zbog toga "Vode Srpske“ danas se više bavi poslovima vađenja pijeska i šljunka (davanje dozvola i biranje izvođača ovih radova), dok su poslove izgradnje i rekonstrukcije postojećih nasipa, kanala, održavanja i obnove agregata na postojećim crpnim stanicama ..., koji su preduslov bolje zaštite od poplava apsolutno zanemarili.

Vremensku situaciju ne možemo promijeniti,ali ljudski faktor koji doprinosi povećanju šteta od prirodne nepogode možemo i moramo", zaključuje PDP u saopćenju.