RS
0

PDP traži od OHR-a povratak smijenjenih zvaničnika

FENA
Partija demokratskog progresa (PDP) uputila je Uredu visokog predstavnika u BiH inicijativu za preispitivanje sankcija prema pojedincima koje su na osnovu Bonskih ovlasti smijenili dosadašnji visoki predstavnici međunarodne zajednice.

Član Glavnog odbora PDP-a Branko Dokić pojasnio je danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci da je ova inicijativa pokrenuta, jer su se nakon što je BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom stvorili uvjeti da se počne i s ukidanjem pojedinih odluka visokih predstavnika u BiH iz prethodnog perioda.

"Ukidanjem ove vrste sankcija stvorile bi se mogućnosti da svi smijenjeni dužnosnici pokrenu pravne postupke u skladu s propisima BiH u kojima bi se utvrdilo postoji li njihova odgovornost za djela zbog kojih su smijenjeni“, rekao je Dokić navodeći da ukoliko OHR prihvati ovu inicijativu poslao bi i poruku domaćoj i svjetskoj javnosti da je BiH odlučna na uspostavljanju demokratije i prava.

Dokić navodi da su visoki predstavnici od 1998. godine, kada jer počela primjena Bonskih ovlasti, svojim odlukama zbog opstrukcija u provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i pomaganja osobama optuženim za ratne zločine smijenili 174 zvaničnika u našoj zemlji.

Osim političara, među smijenjenim dužnosnicima ima i osoba koje su obavljale sudske i tužilačke funkcije, pripadnika policije i direktora javnih preduzeća u BiH, a zabranjene su im sve aktivnosti u javnom životu.

Od 2005. godine za 54 zvaničnika OHR je već donio odluke u ukidanju prethodnih odluka.