"Želi sebe zaštititi"
0

PDP protiv Dodikovog miješanja u izbore u Srbiji

FENA
Partija demokratskog progresa (PDP) smatra da je nedopustivo miješanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u izborni proces Srbije zbog osjetljivosti trenutka i pozicije u kojoj se ta zemlja trenutno nalazi.

"Osuđujemo snažno svrstavanje predsjednika RS-a Milorada Dodika na jednu stranu kada su u pitanju izbori u Srbiji i to na stranu Demokratske stranke i njenog lidera Borisa Tadića“, rekao je Dragiša Delić, potpredsjednik PDP-a na konferenciji za novinare na Palama.

On je naveo da građani Srbije sami i bez tutorstva sa strane, a posebno Milorada Dodika, treba da izaberu svoje predstavnike u parlamentu, lokalnoj vlasti i samog predsjednika Republike Srbije.

"Ako se velike sile, kao što su SAD, Rusija i Evropska unija nijednim svojim gestom nisu miješali u izbore, nije bilo potrebno ni da se RS miješa. PDP smatra da Dodik svrstavanjem na jednu stranu želi da zaštiti svoju poslovnu imperiju i finansijski status koji ima u Srbiji“, naveo je Delić.

Dodika je pozvao „da ostavi Srbiju na miru bar u ovom izbornom ciklusu, a da se aktivno uključi u rješavanje nagomilanih problema u RS-u“.

Iz PDP-a je saopćeno da Dodik treba da nađe rješenje kako zaposliti 160.000 ljudi koji čekaju na biroima za zapošljavanje, kako vratiti kreditni rejting RS-a, kako iskorijeniti kriminal i korupciju, kako povećati privrednu aktivnost i prihode, te kako građanima RS-a omogućiti bolji život i vratiti dostojanstvo penzionerima i borcima te još mnogo toga.

Istovremeno, Dodik je danas naveo da taj entitet neće mijenjati odnose prema Srbiji bez obzira na to ko će pobijediti na predstojećim izborima u toj zemlji, a da on kao predsjednik SNSD-a podržava Demokratsku stranku i Borisa Tadića i očekuje da će i pobijediti na izborima 6.maja.

Naveo je da mu je važno da se u Srbiji odreže fer i pošteni izbori, jer je "legitimiraju u nastojanju da bude najmoćnija i najjača zemlja regiona, što je i vitalni interes RS-a".

"Za RS je Srbija jedna od ključnih zemalja, s kojom ima specijalne odnose u okviru Dejtonskog sporazuma i želimo da sarađujemo na daleko većem nivou", rekao je on.