BiH
0

PDP predlaže rezoluciju o nepriznavanju Kosova

FENA
Partija demokratskog progresa (PDP) podnijet će na narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH rezoluciju kojom bi se ovaj dom izjasnio da ne priznaje i ne prihvata jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu zastupnik PDP-a u Predstavničkom domu Branko Dokić.

Ovom rezolucijom se poziva UNMIK da u skladu sa svojim mandatom poništi odluku kosovskog parlamenta o proglašenju nezavisnosti i tražilo bi se od članica UN-a koje još nisu priznale Kosovo da to ne učine.

Dokić je kazao da ova rezolucija "nije ni za koga posebno, nego za sve u BiH, za stabilnosti i interese svih u BiH".

"Ako se Španija izjasnila da neće priznati Kosovo zbog narušavanja međunarodnog poretka i sopstvenih interesa, tako i BiH treba jasno poručiti da neće priznati Kosovo zbog svojih interesa", smatra Dokić.

PDP traži jasnu poruku da BiH neće priznati jednostrano rješenje, a time bi se odagnale sve sumnje pred proces izmjene Ustava i drugih reformi.

Dokić je naveo da je i generalni tajnik UN-a Ban Ki Mun jasno rekao da Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a 1244 ostaje, a ovom rezolucijom se potvrđuje integritet tadašnje SR Jugoslavije i predviđa da će se političko rješenje naći u okviru široke autonomije za Kosovo.

Upitan za smisao ovakve rezolucije u Parlamentu budući da je po Ustavu BiH za vođenje vanjske politike zaduženo Predsjedništvo BiH, koje je postiglo konsenzus da se za sada ne priznaje Kosovo, Dokić kaže da je tačno da ovakva rezolucija nema pravno dejstvo, ali bi predstavljala jaku političku poruku članovima Predsjedništva BiH.

Priznanjem Kosova od strane BiH, smatra Dokić, otvorile bi se i mogućnosti koje su već predviđene u Rezoluciji Narodne skupštine RS.

Dokić je kazao da kosovko pitanje nije gotovo i da postoje dva moguća scenarija. Prema prvom, moguć je dogovor dvije strane u roku od dvije do tri godine, a prema drugom došlo bi do stvaranja Bliskog istoka na Balkanu, što bi značilo dugoročnu nestabilnost u ovom području.