"Vlada RS im želi uzeti još"
0

PDP: Penzioneri u RS će biti najsiromašniji na Balkanu

FENA
Sramota, bruka i bezobrazluk, riječi su kojim su predstavnici Partije demokratskog progresa (PDP) danas ocijenili Nacrt zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u Republici Srpskoj, koji je entitetska vlada uputila na usvajanje Narodnoj skupštini.

Naglašavajući da ovaj zakon predstavlja odraz katastrofalnog finansijskog stanja u RS-u, potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović je ukazao da se njime dodatno "uzima" novac od penzionera u RS-u i to godišnje 50 miliona maraka.

"To znači da će oko 45.000 penzionera u RS-u dobiti u prosjeku za 100 maraka manju penziju mjesečno", rekao je Borenović i pozivajući se na računicu koju su napravili u PDP-u dodao da će penzije u RS-u, umjesto povećanja koje je tražila najstarija populacija biti smanjenje za u prosjeku 10 posto.

Ako ovaj zakon bude usvojen, ukazao je, penzioneri u RS-u bit će ubjedljivo najsiromašniji na Balkanu.

"Ovo je dodatno siromašenje penzionerske populacije u RS-u, a, umjesto da se namiri 100 miliona u Fond PIO, namjenska izdvajanja iz entitetskog budžeta im se smanjuju na godišnjem nivou s 200 na 150 miliona", ukazao je Borenović i upozorio da je ovaj zakon pokazatelj kakva je politika Vlade RS-a prema boračkoj populaciji, kojoj se briše pravo na penziju po osnovu učešća u ratu.

Naime, nacrt zakona nije predvidio garancije za učesnike NOR-a i borce iz RS-a učesnike proteklog rada u BiH, u smislu garantovanja penzijskog osnova koji je sada na nivou 480 KM.

I Slavko Vučurević, također potpredsjednik PDP-a ukazao je na današnjoj pres-konferenciji da takav odnos prema bivšim borcima nije primijenjen ni u jednoj zemlji u okruženju, te postavio pitanje kako će se toj populaciji kompezirati prava kroz novi zakon o pravima boraca kada novca nema.

Predstavnici PDP-a naglasili su i da se od penzionera "uzima" 50 miliona maraka kako bi vlast u RS-u pravila "nepostojeće" aerodrome, kupovala automobile i nepotrebne zgrade, plaćala raznorazne druge troškove, pa zbog svega ovog očekuju oštru reakciju penzionera, boraca i sindikaza na ovako pripremljen zakon.

Za Vladu, kao predlagača bi bilo, kazali su, bolje da ovaj "katastrofalni" zakon povuče iz parlamentrane procedure.