BiH
0

PDP: Nedopustive veće plaće pomoćnika ministara od profesora univerziteta

FENA
Partija demokratskog progresa (PDP) smatra da je neophodno što prije pristupiti poboljšanju i dopunama Zakona o visokom obrazovanju i da je neprimjereno da pomoćnik ministra ima veću plaću od redovnog profesora univerziteta.

Savjet za obrazovanje, nauku i kulturu PDP-a je danas u Banjoj Luci konstatirao da zastoj u tranziciji univerziteta može ugroziti započetu reformu, jer ona nije izvršena usvajanjem Zakona o visokom obrazovanju već tek se počinje provoditi.

"Autonomija univerziteta podrazumijeva i autonomiju fakulteta, a prijenos nekih ovlaštenja s fakulteta na univerzitet shvaćen je kao ukidanje autonomije fakulteta, što može da ima nesagledive posljedice", istaknuo je Branko Dokić, predsjednik tog savjeta PDP-a.

Ocijenio je i da je nedopustiva velika razlika u kriterijima i studiranja i utvrđivanja znanja studenata na javnim i privatnim univerzitetima.

"Neprimjereno je da javna vlast pokazuje veći interes za privatne nego za javne univerzitete", navodi se u saopćenju PDP-a uz stav da je neophodno što prije sagledati efekte novih zakonskih rješenja i koristeći se tim saznanjima te iskustvima zemalja u okruženju, pristupiti poboljšanju i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.