BiH
0

PDP: Nazire se izlaz iz novonastale krize u BiH

FENA
Zamjenik ministra odbrane BiH u ostavci i član Izvršnog odbora Partije demokratakog progresa RS-a Igor Crnadak smatra da se nazire izlaz iz krize nastale nakon posljednjih odluka visokog predstavnika u BiH, te da je očigledno da su stvoreni preduvjeti za rješenje te situacije od strane pravnih timova RS-a i OHR-a.

Sada nam treba samo politička volja, istaknuo je Crnadak, na pres konferenciji u Banjoj Luci navodeći da PDP-e nije za blokadu rada istituacija, krizu u BiH, niti želi da ugrožava autorutet i poziciju OHR-a u BiH.

On je, međutim, kazao da je u posljednjim odlukama OHR-a "bio jedan broj mogućih, malo vjerovatnih, ali mogućih situacija da jedan narod ili entitet bude odsječen od procesa odlučivanja u BiH, što je bio razlog da se Lajčakove mjere ne prihvate u RS-u, bez pojašnjenja".

Naveo je da u stavu predstavnika međunarodne zajednice, da cilj odluka visokog predstavnika nije preglasavanje jednog naroda ili entiteta, vidi prostor za kompromis koji bi mogao biti postignut narednih dana.

Pravni eksperti RS-a i OHR-a sutra će se po treći put sastati u Uredu visokog predstavnika u Banjoj Luci kako bi razmatrali nametnuti Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, čije određene izmjene ili korekcije traže predstavnici RS-a.

Crnadak je kazao i da ne smatra da je posljednim političkim dešavanjima ugrožena sigurnosna situacija u BiH.