BiH
0

PDP najoštrije osudio presudu suda u Mostaru

FENA
Potpredsjednik PDP-a RS-a Branislav Borenović danas je najoštrije osudio presudu Osnovnog suda u Mostaru u kojoj je tužbeni zahtjev Fonda Penzijsko-invalidskog osiguranja RS-a protiv Fonda PIO-MIO Federacije BiH, po osnovu potraživanja za isplaćene penzije prema mjestu sticanja ovog prava, odbijen kao neosnovan.

Borenović je kazao da ovo pokazuje da se radi "o politički motiviranoj odluci" i da je Osnovni sud u Mostaru pokazao da nema nezavisnog pravosuđa u BiH.

"Nije zapamćeno u sudskoj praksi da niža istanca odbacuje zahtjev ili naloge više instance pravosudnog sistema", rekao je potpredsjednik PDP-a podsjetivši na odluku Doma za ljudska prava BiH kada je u pitanju tužba Fonda PIO RS-a za isplatu penzija onih korisnika koji su je zaradili u sadašnjoj FBiH.

Istaknuo je da se ovdje radi o kršenju odluka najviše pravosudne istance u BiH, kao i kršenju osnovnih ljudskih prava i sloboda, te upitao Tužilaštvo BiH šta je poduzeto protiv odgovornih osoba FBiH zbog neizvršavanja odluka Doma za ljudska prava BiH.

Borenović je podržao napore penzionerskih udruženja u nastojanjima da se ispoštuje odluka Doma za ljudska prava, te pozvao sve nadležne institucije, kao i OHR, da se konačno uključe u rješavanje ovog slučaja.

Istaknuo je i da predstavnici PDP-a insistiraju i da od drugih stranaka u BiH dobiju podršku njihovoj inicijativi za ukidanje PDV-a na nekoliko osnovnih životnih namirnica, te da će ovo pitanje biti pokretati na svim sastancima, jer je, dodao je, došlo vrijeme da se ukine PDV na neke od najpotrebnijih namirnica.