BiH
0

PDP: Ivanić ide na sastanak u Široki Brijeg

FENA
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) RS-a Mladen Ivanić prisustvovat će u subotu u Širokom Brijegu sastanku lidera šest političkih stranaka na kojem bi trebalo da se razgovora o mogućim ustavnim promjenama u BiH.

Ovu odluku donijelo je u petak navečer Predsjedništvo te stranke nakon razmatranja novonastalih političkih prilika u RS-u i BiH te obavljenih razgovora sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) o koalicionim odnosima.

Potpredsjednik PDP-a Slobodan Nagradić kazao je da je Predsjedništvo stranke uzelo u obzir i i pozive nekih lidera drugih političkih stranaka i iz međunarodne zajednice te zauzelo stanovište da je korisnije da Ivanić prisustvuje sastanku i demonstrira odgovornost za sudbinu RS-a i definiranje odnosa unutar BiH, nego da eskivira taj sastanak.

Ivanić je u petak kazao da na subotnjem sastanku ne treba ponovo otvarati razgovore o reformi policije, što žele, naveo je, neki lideri stranaka iz Sarajeva, jer je ta reforma već politički dogovorena.

Lider SNSD-a Milorad Dodik iznio je isti stav, navodeći da je za njega reforma policije već dogovorena, a od sastanka u Širokom Brijegu očekuje da se definiraju načini i procedure kako treba pristupiti promjenama Ustava BiH.