BiH
0

PDP i SRS podržali Sindikat u borbi protiv donošenja novog zakona o radu

FENA
Ranka Mišić
Ranka Mišić
Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić dobila je danas podršku Partije demokratskog progresa (PDP) i Srpske radikalne stranke RS-a (SRS RS) u borbi protiv donošenja novog zakona o radu, koji bi, po njenim riječima, bio na štetu radnika.

Ona je u Banjoj Luci danas razgovarala s delegacijom PDP-a koju je predvodio predsjednik Kluba poslanika u entitetskom parlametu Branislav Borenović, kao i s liderom SRS-a RS Milankom Mihajilicom.

Mišić je ponovila da je tražila odgovore o tome šta donosi reformska agenda koju su prihvatili svi nivoi vlasti u BiH, ističući da ona ne znači izlazak iz krize.

Ona je naglasila da se u drugim zemljama dešavaju „tektonski poremećaji“ kada se mijenja samo jedan član zakona o radu, dok se u RS-u planira donošenje potpuno novog zakona.

  • Novi zakon o radu bi bio protiv prava radnika - kazala je Mišić.

Za Borenovića je neprihvatljiv bilo kakav novi zakon o radu koji ne bude dogovoren sa socijalnim partnerima.

  • Ranije su prihvaćeni principi za pristupanje BiH Evropskoj uniji u kojima nije bilo riječi o radnom zakonodavstvu i to je naknadno ubačeno - rekao je Borenović nakon sastanka s predsjednicom Saveza sindikata.

Poziv predsjednika RS-a Milorada Dodika da SDS i PDP predlože novi zakon o radu Borenović je nazvao nekorektnim i istakao da je PDP za drugi pristup koji podrazumijeva donošenje seta ekonomskih reformi i borbu protiv kriminala i korupcije.

Mihajilica je podržao Sindikat da kroz razgovore treba da dođe do izmjena određenih članova aktuelnog Zakona o radu, a ne da bude donesen novi zakon.

Mišić je juče razgovarala o istoj temi i sa zamjenikom predsjednika Kluba poslanika SNSD-a Igorom Žunićem, a prošle sedmice i s liderom SDS-a Mladenom Bosićem i predsjednikom poslaničkog kluba te stranke u RS-u Vukotom Govedaricom.