BiH
0

PDP: Dodik i njegovi tajkuni nanijeli su nesagledivu štetu RS-u

FENA
Partija demokratskog progresa (PDP) smatra da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u potpunosti podijelio RS "na one koji podržavaju njega i SNSD i na one druge, koje smatra izdajnicima".

"Priča o 10 miliona KM koje je nekakav centar moći iz inostranstva "ubacio" u RS da bi se srušio Dodik je samo još jedna izmišljotina, kao što su bile slične priče o navodnoj želji zemunskog klana da ubije Dodika, o tome kako vehabije kupuju zemljište u Dodikovom selu ili kako je u BiH stiglo 1.000 teheranskih agenata sa zadatkom da prate Dodika", ocjenjuje PDP u saopćenju.

Dodik je, međutim, u pravu da je Republika Srpska u opasnosti, ali nju ne ugrožavaju nikakvi unutrašnji i vanjski neprijatelji, nego isključivo „pohlepna i bahata vlast koalicije SNSD-DNS-SP“, navodi ova stranka i dodaje da su „Dodik i njegovi tajkuni nanijeli nesagledivu štetu Republici Srpskoj i pravi razmjer ove katastrofe znat će se tek kad konačno odu s vlasti“.

Uz stav da posljednji istup Milorada Dodika predstavlja definitivan dokaz da on ne vrši osnovnu ulogu predsjednika, a to je da predstavlja jedinstvo institucija i svih građana, PDP ističe da je „posebno opasna“ Dodikova izjava da će Republika Srpska propasti ako je budu vodili SDS, PDP i druge opozicione partije, kao i njegov uporan pokušaj da sebe izjednači s Republikom Srpskom.

"Nažalost, po njega, Republika Srpska je nešto mnogo veće i značajnije od Dodika i postojat će mnogo duže nego što on i njegov SNSD budu na vlasti", konstatira PDP.

Navode i da se „Dodikov jučerašnji napad panike dogodio i zbog toga što će se prava borba protiv korupcije uskoro prenijeti iz Srbije u RS“.

"A Dodik dobro zna šta su sve on i njegovi partneri radili u proteklih sedam godina. Opraštanje milionske kazne firmi Miroslava Miškovića na inicijativu Milorada Dodika, privatizacija „Boske“ od ovog tajkuna, mnogi sumnjivi krediti Investiciono-razvojne banke (IRB) odobreni na lični Dodikov zahtjev samo su neki od razloga njegove ogromne nervoze", navodi PDP.

I na kraju, konstatiraju da je „sramotan i brutalan napad predsjednika RS-a na Radio televiziju BN koju je označio kao plaćeničku, samo zato što ih je posjetio američki ambasador i zato što, nakon što emituje šta kaže vlast, objavi i šta misli opozicija“.

"Ovim napadom Dodik se potpuno razotkrio kao neko ko želi da uguši slobodno novinarstvo, dok je svojim nereagovanjem Udruženje novinara RS-a ipak pokazalo da su samo produžena ruka SNSD-a i Milorada Dodika", zaključuje PDP.