BiH
0

Pavić: Neopoziva ostavka zbog neslaganja s Vladom RS-a

FENA
Marko Pavić (Foto: TV BN)
Marko Pavić (Foto: TV BN)
Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić kategoričan je da je njegova ostavka na dužnost predstavnika državnog kapitala u Rudnicima željezne rude "Ljubija“ neopoziva, jer se ne slaže s Vladom Republike Srpske kada je u pitanju privatizacija tog preduzeća.

Pavić je kazao da je morao podnijeti ostavku na tu dužnost, jer je kao predstavnik državnog kapitala "Ljubije“ morao da zastupa interese Vlade RS-a s kojima se ne slaže.

Odgovarajući na odbornička pitanja na sjednici Skupštine grada Prijedora pojasnio je da eksploataciona prava u "Ljubiji“ pripadaju kompaniji "Arcelor Mital“ i da iz tog razloga taj rudnik ne može odmah početi s radom.

"Ako se ovo pitanje može riješiti drugačije u skorije vrijeme, onda je nama svejedno ko će državni kapital kupiti", uvjeren je Pavić.

Tvrdi da je ovdje daleko manji interes novac koji će se dobiti prodajom, a daleko je veći interes 300 zaposlenih, veliki broj kooperanata i siguran posao za "Željeznice RS-a“.

"To je moje mišljenje koje nije baš podudarno s mišljenjima drugih i to je sada jednostavno tako. Mislim da sam potpuno u pravu i dalje ću se zalagati za ovaj svoj stav da se rudnik proda onome ko će otvoriti kopove u Ljubiji, i nove i stare. Samo to je dugoročni interes. Novac dođe i prođe u jednoj godini, a ovo bi trajalo desecima godina", rekao je Pavić.

Odbornik Srpske demokratske stranke Vinko Kos je rekao da se klub ove stranke slaže sa stavovima gradonačelnika kada je u pitanju prodaja državnog kapitala u RŽR "Ljubija“, ali da je pitanje kako će gradonačelnik nastaviti zastupati taj stav, ako je podnio ostavku na dužnost predstavnika državnog kapitala u "Ljubiji“.

Eksploatacija željezne rude u preduzeću RŽR "Ljubija“ prekinuta je 1992. godine, a Vlada RS-a je lani odlučila da proda državni kapital u ovom preduzeću, nakon čega je Pavić podnio ostavku na dužnost predstavnika državnog kapitala.

Iako je za privatizaciju "Arcelor Mitala“ zainteresovan od 2011. godine, Vlada RS-a je lani donijela odluku da se "Ljubija“ proda firmi "Izrael investment grupa“.

Međutim, ta odluka je povučena iz parlamentarne procedure.