BiH
0

Patrick Moon razgovarao s premijerom USK-a Lipovačom

FENA
Hamdija Lipovača i Patrick Moon
Hamdija Lipovača i Patrick Moon
Ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon boravi u radnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu (USK) povodom učešća na Međunarodnoj naučnoj konferenciji "BiH i euroatlantske integracije: Izazovi i perspektive".

Tokom posjete susreo se i sa premijerom Kantona Hamdijom Lipovačom, a razgovaralo se o političkoj i ekonomskoj situaciji na tom području, te potrebama provođenja reformi na nivou Federacije BiH.

"Razgovarali smo o potrebama za ustavnim reformama u Federaciji BiH i kako te reforme trebaju doprinijeti boljem upravljanju i poboljšanju ekonomske situacije", kazao je novinarima nakon sastanka ambasador Moon.

Naglasio je i neophnodnost progresa BiH ka članstvu u EU i NATO-u, što bi donijelo značajan pomak za bh. građane, te doprinijelo boljem ekonomskom razvoju i reformi obrazovanja.

Premijer Lipovača dodao je da se razgovaralo i o reformama koje se provode u USK-u, te o pitanjima korupcije, posebno u oblasti koncesija.

"Ambasador je kazao da je dobro da USK bude primjer uvođenja reda u toj oblasti", istakao je Lipovača.

Prema njegovim riječima, dotakli su se i problema velikokladuškog Agrokomerca, te sudbine Graničnog prelaza Izačić, ukoliko ne bude jedan od onih koji su ovlašteni za prijevoz roba animalnog i biljnog porijekla nakon što Hrvatska postane članicom EU.

"Dobio sam podršku ambasadora da, zajedno sa predstavnicima institucija BiH, razgovaram sa šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Peterom Sorensenom o tome", dodao je premijer Lipovača.