Brčko
0

Patrick Moon razgovarao s Brčankama

FENA
Patrick Moon
Patrick Moon
Američki ambasador u BiH Patrick Moon, koji se nalazi u posjeti Distriktu, nakon jučerašnjeg susreta i razgovora s predstavnicima obrazovanja, sinoć se sastao i s predstavnicama i članicama Udruženja žena koje djeluju na području distrikta.

Tokom susreta, koji se desio u brčanskoj Gradskoj biblioteci, u novootvorenom „Američkom kutku“, Moon je sa ženama razgovarao o problemima koje imaju.

„Mi smo zaista zainteresirani za veći angažman žena u svim sektorima društva u BiH, i u politici i u privatnim ali i drugim sektorima. Radujem se što ću sa ženama Distrikta razgovarati o pitanjima koja njih brinu, o izazovima s kojima se suočavaju i na koji načina mi njima možemo pomoći“, kazao je Moon.

S obzirom na to da je upoznat o činjenici da je u BiH jako malo žena izabrano i zastupljeno u politici, Moon je istakao da je mišljenja da društvo BiH jako mnogo gubi zato što ne iskorištava potencijale i talente koje žene imaju.

„Mi bismo zaista željeli raditi na tome da promoviramo njihove sposobnosti za učešće i u poslovnom svijetu, i u privatnom sektoru i u politici, te u društvu inače“, dodao je Moon.

Probleme žena Distrikta, američkom ambasadoru sinoć su iznijele predsjednice brčanskih: Udruženja žena „Okrugli sto“, Udruženja žena Bošnjakinja“, „Udruženja „Kolo srpskih sestara“, te Hrvatskog udruženja „Mame“.

A problemi o kojima su žene razgovarale s Moonom, odnosili su se najviše na zastupljenost žena u političkom i javnom životu, zapošljavanje žena, probleme vezane za zdravlje žene, i sl.

Predsjednice udruženja, nakon razgovora, ambasadoru su uručili i skromne poklone, neke od ručnih radova koje rade u svojim udruženjima.