BiH
0

Patolog Turkić: Tužilaštvo se trebalo pobrinuti za kosti iz zeničke bolnice

Piše: E. Gorinjac
Faruk Turkić (Foto: Opća bolnica Tešanj)
Faruk Turkić (Foto: Opća bolnica Tešanj)
U podrumu Kantonalne bolnice Zenica pronađene su vreće sa posmrtnim ostacima, koje tamo stoje godinama i na koje su svi bili zaboravili. Najvjerovatnje se radi o skeletima žrtava iz proteklog rata.

Na osnovu kostiju koje su bile u vrećama u jednoj prostoriji, a koje je prije nekoliko godina, pretpostavlja se, pregledao patolog prim. dr. Faruk Turkić, tadašnji uposlenik Kantonalne bolnice, trebala je biti urađena identifikacija, ali DNK analiza nikada nije obavljena. Tu očigledno neko nije uradio svoj dio posla, dok je nečija porodica vjerovatno i dalje tragala za svojim bratom, sinom, majkom...

U Kantonalnoj bolnici jučer nisu htjeli komentirati slučaj, ali danas kažu kako nije tačno sve ono što su mediji objavili.

Glasnogovornica bolnice u Zenici Džanana Hedžić kaže za Klix.ba da su još 11. novembra ovlaštene osobe MUP-a Zeničko-dobojskog kantona u prisustvu glavnog tehničara Službe za patologiju izuzele dvije kese u kojima su se nalazile jedna lobanja i kosti skeleta.

Kosti stajale godinama u podrumu

"Kese su se nalazile u prostoriji prosekture. Sadašnji načelnik Službe za patologiju, koji je na toj funkciji od februara 2011. godine, je zatekao taj materijal. Svi ostali navodi u medijima su potpuno neistiniti", kazala je Hedžić.

U Kantonalnoj bolnici za sada nemaju odgovore na dodatna pitanja vezana za ovaj slučaj, kao što je, primjera radi, kako je moguće da kosti godinama stoje u prostorijama bolnice, a da se niko ne zapita šta rade tu i ne obavijesti ili podsjeti nadležne da ih odnesu na identifikaciju.

Nekadašnji šef Odjela patologije dr. Faruk Turkić, koji je sada zaposlen u Općoj bolnici u Tešnju, za Klix.ba je kazao kako ne smatra da je on kriv što su posmrtni ostaci godinama ležali u podrumu te da nije on taj koji je trebao poslati uzorke na DNK analizu.

"Ja nisam bio ovlaštena osoba koja je trebala to uraditi. Trebao je biti proveden uviđaj na onom mjestu gdje je nađen kostur, trebao je doći tužilac, policija, fotografisati to sve i onda je trebalo narediti da se izvrši pregled tog kostura. Posmrtni ostaci su doneseni u bolnicu kada sam ja radio tamo, ali nije to samo jedan skelet, bilo ih je stotine. Trebao se izvršiti pregled tih kostiju, ja to ne mogu uraditi na svoju ruku, nego po nalogu tužioca", kaže Turkić.

Posmrtni ostaci poslani na analizu

On kaže da ne može s preciznošću reći od kada kosti stoje u podrumu zeničke bolnice te ponavlja da je nadležno tužilaštvo krivo što DNK analiza nije urađena. "Tužilaštvo je moralo narediti da policija uzme materijal i pošalje ga na analizu, da li u Sarajevo ili u Tuzlu. To nikako nisam mogao biti ja. Prošlo je dosta godina i ja se ne mogu sjetiti je li urađen pregled tih kostiju. Nama su često znali donositi kosti kada ih pronađu, jednostavno ih istresu, ostave i odu, tako da nemaš pojma o čemu se radi. Kosti su znali dovoziti obični radnici i one su morale biti tamo dok se ne uradi identifikacija", pojašnjava Turkić.

Pretpostavka je da su rukovodstvo i uposlenici Kantonalne bolnice morali znati da još uvijek u svojim prostorijama imaju kosti koje su neidentificirane i na to podsjetiti nadležno tužilaštvo, koje je također zaboravilo na ove posmrtne ostatke.

Glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva u Zenici Sanjin Kulenović jutros je za Klix.ba rekao da su uzorci upućeni na DNK analizu, nakon čega će biti poznato više detalja.

"Vreće sa kostima su izuzete i upućene su u Gradska groblja Visoko. Tužilaštvo će poduzeti sve što je u našoj nadležnosti, ali više detalja će biti poznato nakon utvrđivanja identiteta. Poslije toga ćemo moći govoriti o čemu se tu zapravo radi", kazao je Kulenović.