Suđenje Senahidu Ribiću
0

Patolog Curkić: Muškarci u Odžaku ubijeni iz automatske puške

FENA
U nastavku suđenja Senahidu Ribiću zvanom Bešlaga za zločine počinjene u Odžaku, sudski vještak i svjedok Okružnog tužilaštva su govorili o ubistvu civila u selu Jezero.

Patolog Ljubomir Curkić objasnio je da se na osnovu izvještaja policije u Odžaku od 31. maja 1992. može zaključiti da su Sreto Mlinarević, Vlado Vidić i Zdravko Đurić ubijeni iz automatske puške.

"Njihova smrt nastupila je nekoliko minuta poslije povređivanja", kazao je Curkić.

Jadranko Seljaković, predratni radnik u Domu zdravlja u Odžaku, ispričao je da je u kući Rade Ljubičića na kauču vidio ubijene, među kojima je bio i njegov ujak Sreto Mlinarević.

"S kauča, koji smo poslije zapalili, s komšijom Ivom Čubelom sam skinuo tijela ubijenih na pod", kazao je svjedok.

Svjedok Seljaković dodao je da mu je poslije rata Ilija Milošević, pokojni komšija iz Jezera, ispričao da je bio u grupi zarobljenih civila koje je “vezao optuženi Ribić”.

Po navodima optužnice, Senahid Ribić je, “u svojstvu pripadnika 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Odžak, u periodu od maja do jula 1992. na području Odžaka vršio hapšenje civila, fizički i psihički zlostavljao zarobljene civile, ubijao civile, oduzimao tuđu imovinu, te učestvovao u paljenju kuća”.

Svjedok tvrdi da mu je Milošević ispričao i da je zajedno s ostalim civilima, kada su pobjegli iz zarobljeništva, gledao kako gori kuća njegove babe, u kojoj je živio kao podstanar.

Svjedok je kazao da je nakon povratka iz Švicarske, 1998. ili 1999., u dvorištu jedne kuće u Proleterskoj ulici u Odžaku razgovarao s optuženim i pitao ga zašto mu je zapalio kuću.

"Senahid mi je tada kao razlog naveo da je ispod kauča pronađena vojna uniforma sivomaslinaste boje, i tu se naš razgovor završio", kazao je Seljaković.

U nastavku suđenja nije se pojavio svjedok Nenad Ljubičić, koji će biti priveden na naredno suđenje zakazano za 4. oktobar, prenosi BIRN - Justice Report.