BiH
0

Patković: Mi smo dokaz da dobro uvijek pobijedi

NAP
Šerif Patković (Foto: NAP)
Šerif Patković (Foto: NAP)
"Država BiH je u srcu Zlatnih ljiljana i mi smo se borili za državu. Sad kada raspravljamo o tome šta nam je država dala razmišljali bismo drugačije, ali, ona je naša i mi nemamo druge. Kakva god je mi je volimo, mi ćemo je braniti i živjeti ćemo za nju", kazao je za novinsku agenciju Patria (NAP) Šerif Patković, predsjednik Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH "Zlatnih ljiljana", koji danas slave svoj dan.

"Zlatni ljiljani" se svake godine okupljaju u nekom gradu, a ove godine to je Mostar. Program obilježavanja dana "Zlatnih ljiljana" počinje u 11 sati Svečanom akademijom.

"Nakon toga položit ćemo cvijeće na šehitlucima, imat ćemo i pauzu za džuma namaz, a u čast "Zlatnih ljiljana" bit će izvedeni i skokovi sa Starog mosta", kazao je Patković.

Većina "Zlatnih ljiljana" dodijeljena je posthumno, a svake godine okupi se oko 700 članova na druženju.

"Za razliku od ranijih godina ove godine imamo učešće i djece poginulih "Zlatnih ljiljana", dodao je Patković.

Pored dana "Zlatnih ljiljana" danas je i Dan Evrope i pobjede nad fašizmom. Patković napominje da postoji stalna prijetnja od zla koje se u 40-tim zvalo fašizam u 90-tim jedan oblik agresije koju su brutalno izvršili naši susjedi.

"Ovo je dan koji mi obilježavamo sjećamo se i podsjećamo radi budućnosti. Znači čin našeg okupljanja jeste podsjećanje na to da zlo živi i nije iskorijenjeno i ne vjerujemo da će biti, jer u principu uvijek se treba boriti protiv zla i mi danas potvrđujemo da dobro pobjeđuje. U tome je i opredjeljenje da ljudi čine dobro jer ono uvijek na kraju pobijedi", dodao je Patković.