BiH
15

Pat-pozicija u Federaciji BiH: Uzaludni pozivi na prijevremene izbore

Piše: A. Džano
Pozivi na prijevremene izbore u BiH sve su glasniji nakon što je Federaciju BiH zadesila kriza vlasti. Ipak, pojedini analitičari i zvaničnici smatraju da su takvi pozivi uzaludni zbog nedostataka u zakonskoj legislativi, zbog čega se, po svemu sudeći, građani moraju zadovoljiti zvaničnicima koji su sada na vlasti i koji će na vlasti ostati sve do 2018. godine.

Ministri iz Demokratske fronte protekle sedmice su podnijeli ostavke, a vladajuća koalicija SDA-HDZ izgubila je podršku DF-a u Federaciji BiH.

U međuvremenu, problemi u ovom entitetu se gomilaju. Zaduženja kod međunarodnih finansijskih institucija se nastavljaju, investitora je sve manje, a broj nezaposlenih osoba je i dalje iznimno veliki.

Također, Johannes Hahn, komesar za proširenje EU, otkazao je nedavno posjetu BiH, zbog novonastale situacije u našoj zemlji i nepostojanja saglasnosti za provođenje reformske agende na svim nivoima vlasti.

Najglasniji u pozivima za prijevremene izbore u proteklim danima bio je Nermin Nikšić (SDP). Također, lider SBB-a Fahrudin Radončić nedavno je kazao kako su "vanredni izbori moguće rješenje te da je očigledno da su potrebni ovoj zemlji".

Da bi bili raspisani prijevremeni izbori u FBiH, neophodno je da predsjednik zajedno sa dvojicom potpredsjednika raspusti parlament.

Ipak, brojni zvaničnici i analitičari smatraju da je to trenutno neizvodivo.

Kako iz krize u BiH?

Branko Petrić, član Centralne izborne komisije BiH, izjavio je nedavno da je za prijevremene izbore prije svega potrebno izvršiti reforme izbornog zakonodavstva.

Slično mišljenje jučer je iznio i političar iz Sarajeva Miro Lazović nakon sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca ''Krug 99'' na temu ''Kako iz krize u BiH?''.

Podsjetio je da Izborni zakon u BiH "ne predviđa mogućnost izlaska iz ovakvih kriznih stanja te da će biti neophodno pristupiti izmjenama, na način da se predvide vanredni izbori, jer jedna vlast ne smije biti sigurna cijeli mandatni period i mora napustiti pozicije kada to građani zatraže".

U razgovoru za Klix.ba bivši član CIK-a i politički analitičar Vehid Šehić ističe da bi za provođenje prijevremenih izbora u Federaciji BiH trebalo dovesti u pitanje legalitet i legitimitet Doma naroda na državnom nivou.

"To je zato što Dom naroda FBiH bira delegate u Dom naroda BiH. Upravo to predstavlja smetnju i zato treba mijenjati Izborni zakon", rekao je Šehić za Klix.ba.

Naglašava da prijevremeni izbori nisu opravdani te da se zalaže za vanredne izbore.

"Prijevremene izbore je lako provesti za niže nivoe vlasti, ali ne i za više. Vanredni izbori bi donijeli novoj vlasti četiri godine mandata", rekao je Šehić.

Već 20 godina nema političke odgovornosti

Upozorio je da se po trenutnoj zakonskoj legislativi ne mogu provesti prijevremeni izbori.

"Građani su osuđeni na one koje su birali prošle godine. Vlastima, naravno, trenutno nije ni u interesu da se nešto mijenja jer imaju pozicije koje su željeli. Politički sistem u BiH odgovara vladajućoj strukturi. nema političke odgovornosti. Već 20 godina ništa se ne mijenja pod plaštom zaštite nacionalnih interesa. Građani su zapravo ugroženi i oni sada samo razmišljaju kako napustiti BiH", naglasio je Šehić.

Za sada nije poznato koliko bi, ukoliko dođe do potrebnih izmjena zakonodavstva, koštalo provođenje prijevremenih izbora, ali iznosi bi sigurno bili milionski, uzimajući u obzir da su Opći izbori provedeni prošle godine koštali 7,6 miliona KM.

"Što se tiče cijene održavanja izbora, ona zavisi od više faktora kao što je izborni nivo za koji se provode izbori, broj birača itd. Tek ukoliko dođe do potrebe održavanja privremenih izbora CIK BiH na bazi ranijih iskustava pravi procjenu potrebnih finansijskih sredstava", istakla je za Klix.ba Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a.