BiH
0

Paško Ljubičić: Kad bi ova optužnica bila istinita, moja majka bi me osudila

FENA
Sud BiH prihvatio je danas prijedlog tužiteljstva i produžio pritvor Pašku Ljubičiću, kojeg optužnica tereti za zločin protiv čovječnosti i zločin protiv civilnog stanovništva.

''Ova optužnica protiv mene je teška i, kada bi bila istinita moja majka bi me osudila'', riječi su kojima je Paško Ljubičić danas, prije ove odluke Suda, pred sudijom za prethodno saslušanje prokomentirao optužnicu koju je protiv njega prihvatio Sud BiH u Sarajevu.

Ne slažući se s prijedlogom Tužiteljstva da se pritvor produži nakon što je Sud BiH dobio prilagođenu optužnicu i istu prihvatio, odbrana je zaključila da se u toj prilagođenoj optužnici Ljubičiću stavljaju na teret djela za koja bi mogla biti izrečena ozbiljna kazna zatvora.

Odluka o produženju pritvora Sud BiH je donio zbog postojanja opasnosti od bijega i mogućnosti da optuženi ugrozi građane i njihovu imovinu.

Paško Ljubičić se 9. novembra 2001. predao vlastima u Republici Hrvatskoj, gdje se 14 mjeseci krio pod lažnim imenom Toni Rajić. Nakon predaje prebačen je u Haag, a iz pritvora MKSJ-a 22. septembra 2006. prebačen je u Sarajevo kako bi mu se za ratne zločine sudilo pred vijećem Suda BiH.

Paško Ljubičić je optužen za zločine protiv civila Bošnjaka u Lašvanskoj dolini od januara do jula 1993. godine. Navodi se da je kao zapovjednik 4. bojne Vojne policije HVO-a, zajedno sa pripadnicima snaga pod svojom kontrolom, izvršio više napada na grad Vitez i okolna sela u proljeće 1993., te da su u tim napadima ubili više od sto bošnjačkih civila, zatočili i zlostavljali druge Bošnjake, uništili njihovu imovinu uključujući dvije džamije u Ahmićima.

Sudije MKSJ odlučile su 12. aprila 2006. da Ljubičićev predmet ne spada u predmete koje nužno treba procesuirati pred tim sudom te da može biti proslijeđen nadležnim organima u BiH. Nakon što je optuženi uložio žalbu, Žalbeno vijeće MKSJ je 4. jula ove godine potvrdilo odluku o prosljeđivanju.

''Uvjeravam vas da ni jedan tužitelj neće uspjeti izvesti svjedoka koji će potvrditi da sma ga verbalno povrijedio'', kazao je Paško Ljubičić izražavajući pri tome ogorčenost što je ušao u šestu godinu pritvora čekajući suđenje, a da mu do sada nije dana mogućnost da nešto kaže.

''Ovu optužnicu je pisao Blaškić i ovo su u pitanju neki drugi interesi'', kazao je danas Ljubičić.